Rijeka - arhitektura i grad

Rijeka - arhitektura i grad (2020)

dokumentum | Horvátország

További vetítések
A műsor nem elérhető az országban

Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti. Serija nas vodi u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti.
Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje smješteno iznad grada simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje.

AJáNLáSOK
TOP LISTáK

Bejelentkezés

A TvProfil sütiket használ a webhely jobb felhasználói élményének és funkcionalitásának biztosítása érdekében. A sütikkel kapcsolatos további információ itt található: adatvédelmi irányelvek.