poster

The Murderer Lives at Number 21

LE ASSASSIN HABITE AU 21 (1942)


Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 7.7/10

SADRžAJ

Kriminalistički film s elementima komedije. Policijskom inspektoru Wensu (P. Fresnay) pripao je slučaj serijskoga ubojice s Montmartrea koji na leševima ubijenih ostavlja posjetnicu s imenom gospodin Durand. Inspektorova djevojka, ambiciozna pjevačica u usponu, Mila (S. Delair), nada se da će, ako mu pomogne u rješavanju slučaja, dobiti na popularnosti. Saznavši da je gospodin Durand jedan od ekscentričkih stanara pansiona u aveniji Junot broj 21, Wens u pratnji Mile unajmi sobu prerušen u protestantskog svećenika. Osumnjičeni je ubrzo uhićen, međutim, uskoro se zločin ponovi što ga nakratko oslobodi krivice...
"Ubojica stanuje na broju 21" bio je uspješan début slavnoga francuskoga redatelja H. G. Clouzota koji je već sljedećim filmom "Corbeau" stvorio jedno od najuspjelijih djela cjelokupne francuske kinematografije. Njegov prvijenac izvrstan je krimić neočekivanoga raspleta u stilu Agathe Christie čiji su adut i iznimno duhoviti dijalozi koje nose originalni likovi, osobito Pierre Fresnay, flegmatičan i naoko smrtno ozbiljan inspektor i njegova djetinjasta, neozbiljna djevojka. Film ima dojmljivu scenografiju u stilu njemačkih ekspresionističkih filmova, te slojevite likove koji ocrtavaju redateljeve bitne preokupacije, razrađivane u slijedećim filmovima - teško objašnjive postupke likova koji u sebi kriju nešto patološko, čak demonsko.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.