poster

Deset minuta stariji - truba

Ten Minutes Older: The Trumpet (2002)

dokumentarni, drama | Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Finska, Kina, SAD

Ocjena: 7.3/10

SADRžAJ

Omnibus od sedam kratkih filmova vrhunskih autora o protjecanju vremena u kojem i deset minuta mogu imati presudnu ulogu.
Aki Kaurismäki u svom prepoznatljivom stilu u kojem protagonisti gotovo nikad ne ovise o protjecanju vremena u filmu "Dogs Have No Hell" prikazuje u svega osam minuta ključne trenutke o kojima ovisi budućnost njegovog glavnog lika, puštenog iz zatvora u 15:22. On mora podići novac, kupiti poklon svojoj izabranici, naći je i stići na vlak za Sibir u 15:30.
U crno-bijelom, nijemom "Lifeline" Victor Erice smješta radnju u 1940. kada se španjolski vojnici pridružuju njemačkim na istočnom frontu (vidljivo iz naslovne stranice nekih novina), ali prikazuje običan dan jedne obitelji na selu u kojem je najznačajniji događaj kad novorođenčetu prokrvari pupak.
"Ten Thousand Years Older" dokumentarac je Wernera Herzoga o indijanskom plemenu u džunglama Amazone koje prvi put dolazi u kontakt s istraživačima i preko njih sa suvremenom civilizacijom i u deset minuta preskače povijesni jaz od deset tisuća godina, te gotovo izumire zbog bolesti na koje nije otporno.
Jim Jarmusch kao da stvara još jednu priču iz svojih "Kave i cigareta" u crno-bijelom "Int. Trailer Night" o deset minuta odmora glumice na setu između snimanja dva kadra u kojem je neprestano ometaju članovi filmske ekipe i telefonski pozivi.
U "Twelve Miles to Trona" protagonist pokušava stići do bolnice nakon što je na nekom tulumu pojeo previše keksa u kojima je bila droga, što Wimu Wendersu omogućuje eksperimentiranje filmskom slikom u kadrovima koji predstavljaju subjektivni pogled glavnog junaka.
U kratkom dokumentarcu "We Wuz Robed" Spike Lee u nizu kratkih izjava novinara i sudionika zbivanja montiranih u za njega karakterističnom žestokom ritmu u službi politički angažirane kritike govore o trenucima koji su doveli do pobjede Busha na predsjedničkim izborima kroz minimalnu i po mišljenju autora krivotvorenu pobjedu na Floridi.
Chen Kaige u "100 Flowers Hidden Deep" kombinira deset minuta uobičajenog posla oko raščićavanja terena i gradnje novih zgrada s elementima fantastike u prikazu brzog rasta nove Kine i nestajanja tradicije.
Sedam kratkih tematski i stilski vrlo različitih filmova velikih suvremenih redatelja povezanih prijelazima u kojima dominira zvuk trube stvara dojmljivu i kompleksnu sliku kratkog vremenskog razdoblja koje može bitno mijenjati sudbine, a ujedno su i zanimljiv svojevrstan festival autorskog art filma uz podsjećanje gledatelja na bogatu tradiciju kratkog filma ali i nekad popularnih omnibus filmova koji danas preživljavaju još jedino u okviru specijaliziranih festivala.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.