SADRžAJ

Privlačna Lucy (I. Dunne) i markantni Jerry Warriner (C. Grant) dobrostojeći su bračni par s Manhattana, temperamentni ljudi sa smislom za humor, koji vjeruju da im "otvoreni brak" savršeno odgovara. No kad Jerry slaže Lucy da je bio na Floridi dok je zapravo s prijateljima igrao poker, te kad se Lucy počne prečesto viđati sa šarmantnim Armandom Duvalleom (A. D´Arcy), oboje će zaključiti da je njihovu braku došao kraj. Nakon što podnesu zahtjev za razvod, te nakon što Jerry započne vezu s mladom Barbarom Vance (M. Lamont) a Lucy s naočitim no nezanimljivim Danom Leesonom (R. Bellamy), njihov međusobni odnos će se početi mijenjati. Jerry i Lucy ubrzo će početi jedno drugom raditi psine i sitne nepodopštine, ponajprije s ciljem ometanja njihovih novih veza, a sve pred očima njihova inteligentnog psića Mr. Smitha.

Sjajno ostvarenje glasovitog scenarista i redatelja Lea McCareya (Pačja juha, Idući svojim putem) jedna je od najuspjelijih i najpopularnijih screwball komedija uopće, godine 1938. od šest nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, glavnu žensku i sporednu mušku ulogu te scenarij, zasluženo je nagrađena za najboljeg redatelja. Riječ je o predstavniku specifične podvrste screwball komedije, tzv. komedije ponovnog vjenčanja, snimljenom prema hvaljenom kazališnom komadu Arthura Richmana, koji su u scenarij pretočili Viña Delmar ("Zločesta djevojka" Franka Borzagea) i na špici nepotpisan oskarovac Sidney Buchman (Gospodin Smith ide u Washington). Leo McCarey je tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća bio filmaš ključan za afirmaciju legendarnog komičarskog dvojca Stanlio i Olio. Film "Strašna istina" podsjeća na djela Ernesta Lubitscha, majstora screwballa i inteligentne empatične komedije općenito, a pored maestralne režije, dinamične naracije, slikovitih karaktera, iskričavih dijaloga i maksimalnog eksploatiranja komičnog potencijala u oslikavanju muško-ženskih odnosa, odlikuje ga i nenametljiv ali jasan zagovor monogamije. Vrijedi napomenuti da u "ulozi" Mr. Smitha nastupa psić Asta, foksterijer proslavljen nastupima u serijalu "Mršavko".

Fotografije

Strašna istina

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Rat pitama od bundeve (2016)

    image
    Unatoč dugogodišnjem rivalstvu između njihovih obitelji u vezi s nadmetanjem u pripremi pite od bundeve, Casey i Sam zaljubljuju se jedno u drugo.
  • Skoro sasvim obična priča (2003)

    image
    Poslije tri i pol godine – koliko su proveli zajedno – Irena i Vlada dolaze do prelomne točke svog odnosa u trenutku kada se poslije više od četiri godine u...
  • Kao mačke i psi (2017)

    image
    Dvoje mladih i njihovi ljubimci moraju dijeliti jezersku kuću. Njegova mačka, njezin pas i naizgled ništa zajedničko recept su za katastrofu.
  • Potraga za savršenim dečkom (2019)

    image
    Abby Morel pametna je i sposobna mlada zamjenica glavne urednice i živi u velikom gradu. Želeći napredovati u karijeri, ona sklapa neobičnu pogodbu sa svojom...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.