poster

Hrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natrag

Hrvatska zajednica u Čileu (2019)

Documental | Croacia

Donde mirar
El programa no está disponible en el país

TEMPORADA: 1

EPISODIO: 1

SINOPSIS

Na čileanskoj Akademiji za jezik, koja ima 34 člana, gotovo trećina su hrvatskog podrijetla. Hrvati su u toj zemlji uspješni i u politici, u gospodarstvu posebno te u kulturi i sportu. Naša ekipa istražila je brojne dosad neobjavljene podatke i fotografije, od prvih dolazaka najviše Bračana u Čile krajem 19. stoljeća, pa do njihovog života danas, od Antofagaste na sjeveru do Punta Arenasa na jugu.
Dokumentarna serija od pet 25-minutnih epizoda snimljena je u produkciji Programa za Hrvate izvan RH, a autori su novinari redakcije na španjolskom jeziku i povratnici iz Južne Amerike Mariana Verónica Campera i Damian Bazan Mamić. Tekstove čitaju Doris Vučković i Drago Celizić.
Čile, stiješnjen između Pacifičkog oceana i planinskog lanca Anda, bio je "obećana zemlja" mnogim Hrvatima, prvenstveno Dalmatincima, koji su kretali u svijet u potrazi za boljim sutra još od druge polovice 19. stoljeća.
Mnoge su prepreke bile pred njima - novi jezik, drugačija kultura, potpuno novi klimatski uvjeti. Smjestili su se na krajnjem sjeveru i na jugu te južnoameričke zemlje gdje su se primili teškog rada u želji da pruže svojoj djeci sve ono što oni sami nisu imali. I uspjeli su. Danas, oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka potpuno su integrirani u društvo i priznati kao vrlo važan čimbenik u razvoju Čilea.

Imágenes

Hrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natragHrvatska zajednica u Čileu: Do kraja svijeta i natrag

Reseñas


Sin reseñas
RECOMENDACIONES
  • Caminos extremos: Turquia (2018)

    image
    En esta serie documental se realizan diversos viajes en camiones, por algunos de los territorios más singulares y duros del planeta. Los destinos son en cada uno...
  • Całkiem niezła historia

    image
  • Joyas sobre ruedas (2003)

    image
    The hosts team up to find and flip serviceable used classic cars. Mike scours the Internet and local trade rags for bargain-priced modern classics needing...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
TOP LISTAS

Iniciar sesión

TvProfil utiliza cookies para proporcionar una mejor experiencia de usuario y funcionalidad del sitio. Puede encontrar más información sobre las cookies aquí: política de privacidad.