poster

Svijet jazza: Murtić 100

Svijet jazza (2017)

Documental, Música | Croacia

Donde mirar
El programa no está disponible en el país

SINOPSIS

Kad se 2021. slavila stogodišnjica rođenja jednog od naših najpoznatijih i najcjenjenijih slikara, Ede Murtića, organizirana je velika retrospektiva njegova opusa u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, ali i u Laubi, gdje su od prvog do desetog lipnja bili izloženi samo radovi iz posljednjeg razdoblja njegova stvaralaštva. Izložba je nazvana Nova apstrakcija. Murtić je volio velika platna, jake, jarke boje i odlučne geste, no ta njegova gotovo agresivna demonstracija i moći i strasti raspoređena je u Laubi arhitektonski domišljato tako da se cijeli prostor prožeo sasvim posebnim ozračjem i prodisao novim ritmom.
U cijeli se ovaj projekt zato sjajno uklopila ideja mladog zagrebačkog glazbenika Maka Murtića koji je na djedovoj izložbi organizirao i izveo sa svojim ansamblom Živa voda, u kojem redovito okuplja vrhunske glazbenike mlade hrvatske impro scene, ali i atraktivnim gostima, Darkom Rundekom i Damirom Urbanom, dva programa koji su se temeljili na izboru kratkih skladbi objedinjenih pod nazivom Murtić 100, a koje je Mak pisao namjenski baš za ovu priliku. Likovnu je publiku iznenadila sasvim slobodna, nesputana improvizirana glazba, nastala na licu mjesta; a Makova stalna glazbena publika, navikla na opskurne podrume ili mračne klubove, našla se u prostoru u kojem su im oko glava lebdjele čudesne slike koje kao da su, baš kao i oni, slušale što se to oko njih događa.
Novinari i suradnici: Davor Hrvoj, Saša Drach
Facebook/SvijetJazza

Imágenes

Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100Svijet jazza: Murtić 100

Reseñas


Sin reseñas
RECOMENDACIONES
  • MTV Unplugged (1989)

    image
    Major pop music stars play their songs with only acoustic instruments.
  • Today's Top Hits

    image
    Check out today's biggest tracks and hottest hits!
  • Ultimate Rap & RnB

    image
    We're gonna party like it's your birthday with the ultimate Rap & RnB bangers!
  • Terra artistika (2018)

    image
TOP LISTAS

Iniciar sesión

TvProfil utiliza cookies para proporcionar una mejor experiencia de usuario y funcionalidad del sitio. Puede encontrar más información sobre las cookies aquí: política de privacidad.