poster

Hrvatski premijeri osobno: Josip Manolić

Hrvatski premijeri osobno (2017)

Dokumentarfilm | Kroatien

SAISON: 1

FOLGE: 2

INHALT

"Tuđman se i sam bojao da ga njegovi suradnici ne prisluškuju!" tvrdi za seriju "Hrvatski premijeri osobno" Josip Manolić, suosnivač HDZ-a i drugi hrvatski premijer (kolovoz 1990. - srpanj 1991.). Epizoda posvećena Josipu Manoliću prati njegovo odrastanje u Kalinovcu, rad u prvim ilegalnim ćelijama SKOJ-a, odlazak u partizane i djelovanje u zloglasnoj OZNI. Manolić otkriva zašto je bio za likvidacije neprijatelja komunističkog pokreta tijekom i poslije 1945. godine te kako se sredinom '90-ih razišao s dr. Franjom Tuđmanom kojeg je svojedobno učlanio u SKOJ.
"Poseban je osjećaj kad prvi put dobijete pištolj!" - opisuje svoj revolucionarni portret Josip Manolić. "Manolić je pripadao organizaciji koja je likvidirala stvarne, ali i potencijalne neprijatelje partije", smatra bivši dužnosnik hrvatskih tajnih službi dr. Ivo Lučić. U epizodi, Manolić svjedoči o teškom odrastanju u Bilogori i ranoj borbi za radnička prava, dugogodišnjem poznanstvu i razgovorima u četiri oka s dr. Franjom Tuđmanom. Prisjeća se i prijateljstva sa Stevom Krajačićem, jednim od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, što za seriju potvrđuje i Budimir Lončar, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova. Manolić prvi put otkriva sve o najvećoj obiteljskoj tragediji, odlasku njegovog brata u ustaše i pogibiji u sukobu s partizanima. O ulozi Manolića u osnivanju HDZ-a, te prijateljstvu i razlazu s dr. Franjom Tuđmanom, za seriju govore bivši visoki dužnosnici Vlade, hrvatskih tajnih službi i HDZ-a - Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, Perica Jurić, dr. Ivo Lučić i drugi.
Montažer: KARLO GORUP
Snimatelj: DUBRAVKO ĆUK
MissArt za HRT 2017.

Fotos

Hrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip ManolićHrvatski premijeri osobno: Josip Manolić

Rezensionen


Keine Bewertungen

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.