poster

Moderna vremena: Oblikovanje u prostoru

Moderna vremena (2023)

Dokumentarfilm | Kroatien

Benutzer-Bewertung: 8/10
(4 stimmen)

SAISON: 1

FOLGE: 2 - Oblikovanje u prostoru

INHALT

Druga epizoda nastavlja istraživati pedesete godine prošlog stoljeća i posvećena je razvoju gradova i kulturi stanovanju u poslijeratnom razdoblju. To je vrijeme obilježila potreba za gradnjom velikog broja stanova u kratkom vremenu, a u tom kontekstu posebna briga bila je posvećena širenju Zagreba, koji se urbanizirao neslućenom brzinom. Upoznat ćemo Folnegovićevo naselje, jedno od prvih planski izgrađenih naselja za radnike, te razgovarati s jednim od prvih stanovnika tog naselja, akademikom i arhitektom Andrijom Mutnjakovićem. Plansku stanogradnju za radničke obitelji usporedit ćemo s onom namijenjenom tadašnjoj političkoj, vojnoj i kulturnoj eliti. Taj segment poslijeratne izgradnje najbolje ilustriraju zgrade arhitekta Drage Galića u današnjoj Vukovarskoj ulici na brojevima 35 i 43. Upoznat ćemo stanare koje čuvaju duh vremena u kojem su zgrade nastala i pokazati kako se danas živi u vrhunskom primjeru tadašnje stanogradnje. S povjesničarom Igorom Dudom voditelj će u studiju razgovarati o razvoju potrošačkog društva u Hrvatskoj, a posebno mjesto u ovoj epizodi dobit će dizajner Božidar Murković čije su žičane fotelje i danas najtraženiji komad namještaja iz tog najranijeg razdoblja hrvatskog dizajna. Te fotelje su i dio scenografskog postava ove epizode Modernih vremena.

Fotos

Moderna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremena

Rezensionen


Keine Bewertungen
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.