SAISON: 1

FOLGE: 4

INHALT

Drugi svjetski rat donio je u naše more nova oružja i taktiku suvremenog ratovanja. Mali drveni partizanski brodovi nisu se mogli suprotstaviti mnogo većim i bolje naoružanim neprijateljskim ratnim brodovima. Tek poslije kapitulacije Italije i dolaskom Saveznika na otok Vis započela je nova era pomorskog ratovanja, u kojoj su se među jadranskim otocima gotovo svake noći sukobljavale njemačke i britanske pomorske snage. U napadima na njemačke konvoje osobito su se istaknuli britanski torpedni čamci koji su podnijeli glavni teret borbe sa sličnim njemačkim protivnicima. Naša ekipa istraživala je olupinu njemačkog torpednog čamca S 57, veterana pomorskih bitaka koje je vodio sa Saveznicima od početka rata, a koji je u kolovozu 1944. potonuo kod poluotoka Pelješca. Danas je S 57 jedna od najbolje očuvanih takvih olupina u svijetu. Istraživanjem nepoznate olupine torpednog čamca koja je nedavno pronađena u Sjevernom Jadranu ekspedicija Velikih brodoloma Jadrana utvrdila je da se radi o ostacima britanskog torpednog čamca MTB 655 koji je potonuo neposredno pred kraj Drugog svjetskog rata. U Velikoj Britaniji pronašli smo i njegovog zapovjednika koji nam je ispričao tragičnu priču o brodolomu i spašavanju njegove posade.
Suredateljica: Dana Budisavljević

DAUER: 40 min

Fotos

Veliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodovaVeliki brodolomi Jadrana: Rat brzih brodova

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.