poster

CoolTurist

CoolTurist (2018)


Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 53

SYNOPSIS

Ekipa Coolturista za vikend putuje u Slavoniju i istražuje Našice i njihovu okolicu, kako i sami stanovnici grada kažu, grad totalno drugačiji od drugih. Vožnje prekrasnim parkovima i perivojima, vožnja oko jezera Lapovac i vinogradima, tradicionalna hrana, dvorci, egzotične životinje, samo su neke od turističkih minuta koje vas čekaju u epizodi. Grad hrvatskih banova, glazbe i svjetskih prvaka na različitim područjima lako oduševi svakog posjetitelja.
Nevjerojatno, ali istinito, u Našicama ćete vidjeti Bengalske tigrove, njihovu mladunčad i mnoge druge egzotične životinje. Poučni park Bizik ne zaostaje za profesionalnim vrtovima. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike, Amerike, Australije i, naravno, Europe. Koliko je popularan poučni park zbog raznovrsnih primjeraka ptica i životinja, ali i ljubaznosti domaćina, najbolje potvrđuje broj posjetitelja kojih ima više od 20.000 godišnje.
Za Mirka Bizika i njegovu obitelj sada znaju lovci, zoološki vrtovi i instituti. Svi koji navrate u poučni park iznenade se kada vide kako su osmišljeni okoliš i nastambe za životinje, a još više kada vide koje uzorke životinjskog svijeta imaju. Ovo je svakako prekrasno mjesto za vikend izlete za one najmlađe, a Našicama pomaže kod onog opisa totalno drukčiji od drugih, jer uistinu nema drugog grada u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovakvim privatnim poučnim parkom.
Dvorac Pejačević, među lokalnim stanovništvom poznat i kao “Veliki dvorac”, jedna je od glavnih atrakcija u Našicama i prvo što će vam od kulisa grada oduzimati pažnju. Do gradnje našičkoga dvorca Pejačevići su živjeli u Virovitici i na svojim drugim posjedima. Dvorac je od svoga nastanka nekoliko puta mijenjao izgled, osobito u doba grofa Ladislava (1824.-1901.), oko 1850. godine, kada je dvorac poljepšan. Osim samog dvorca koji odlično sačuvan oduševi posjetitelje, muzej unutar dvorca nezaobilazna je točka svih koji se turistički upute u Našice.
Uz veliki dvorac podignut je i prekrasan perivoj koji šetnju čini pravom romantikom, posebno kad se doda činjenica da je unutar perivoja i našički otok ljubavi. Osim povijesne i umjetničke vrijednosti, perivoj uz našičke dvorce posjeduje i izuzetnu botaničku i dendrološku raznolikost. Ističe se brojno staro drveće i biljni svijet, od kojeg je dio oduvijek tu pripadao, a dio je obitelj Pejačević donosila iz dalekih krajeva kako bi perivoj učinila ljepšim. Najpoznatija članica obitelji Pejačević bila je svakako prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Ljubav prema glazbi u obitelji Pejačević i u njihovim dvorcima u Našicama osobito su njegovale Gabrijela, žena Ladislava, i Lila, žena dr. Teodora, koje su bile i pokroviteljice Hrvatskoga glazbenoga zavoda u Zagrebu. U jakom glazbenom ozračju rodila se i rasla Teodora, poznatija pod imenom Dora, najstarija kćerka dr. Teodora grofa Pejačevića. Dora Pejačević (1885.-1923.) istaknuta je hrvatska skladateljica koja je, na žalost, kao i mnogi drugi umjetnici, bila poznatija i cjenjenija u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Živjela je za glazbu. Njezina su djela bila na repertoaru mnogih uglednih umjetnika, a ime joj se pojavljivalo na programima i koncertnim plakatima s najvećim svjetskim skladateljima. Muzikolozi ističu da je postavila temelje novijoj hrvatskoj komornoj i koncertantnoj glazbi. Danas u dvorcu možete vidjeti i njezinu sobu, kao i glasovir.
Vrhunska vina i vinogradarstvo postaju sve jači turistički proizvod cijele Slavonije, a posebno Feričanaca, koji su nadomak Našica. Konzumacija vina kao i znanje o vinima sve je važniji dio životnog stila u Hrvatskoj. Tako je u zadnjih desetak godina turizam vina postao sve popularniji oblik turizma specijalnog interesa. Mnoge vinske regije i vinari promoviraju svoje vino prilikom posjete gostiju vinarijama, pa tako i vinarija Feravino u Feričancima.
Vinski turizam je aktivnost koja objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom. Vino, vinarske regije i proizvođači vina glavni su elementi vinskog turizma, a uspješan doživljaj koji nudi ta vrsta turizma ovisi podjednako o gledištima vinara o turističkim posjetima, koliko i o kvaliteti vina i regionalnim atrakcijama. Osim vođenih degustacija i učenja o vinima, ekipu Coolturista oduševio je i popratni sadržaj sve popularniji među turistima, razgledi vinograda i uživanje u prekrasnoj prirodi ovog kraja, dok i berbe grožđa postaju sve draže posjetiteljima.

Photos

CoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTurist

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Talking Movies (1999)

    image
    Talking Movies' weekly report in which Tom Brook and his team explore the world of cinema interviewing major stars and directors as well as exploring the very...
  • Wion Broadband Edition

    image
  • CNN Newsroom (1989)

    image
    Newsroom is the longest-running show on CNN. It airs twice on weekdays and throughout the day on Saturdays and Sundays.
  • Across Africa

    image
    A week of political and social events across the African continent: exclusive reports and analysis.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.