poster

CoolTurist

CoolTurist (2018)


Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 11

SYNOPSIS

Kad je u pitanju umjetnost, turisti u Imotskoj krajini doista imaju što za vidjeti. Manifestacije Imotska sila i Glumci u Zagvozdu na ovo područje privlače brojne posjetitelje, a uživajući u raznim programima, ljubitelji etno glazbe mogu poslušati pravu, izvornu gangu!
Taj posebni glazbeni pravac nastao je početkom 20. stoljeća, a danas se izvodi kao baštinjeno glazbeno blago u folklornim društvima. DJ-evi je koriste u remiksevima, a prepoznatljiva je i bliska mnogima baš zato što dolazi iz naroda!
Ovakav se ponos vlastitom kulturnom baštinom i ne sreće baš često. Svjesni svojih kvaliteta i posebnosti, u sve kulturne projekte unose strast koja je jednostavno zarazna.
U bogatoj gastronomskoj ponudi Imotske krajine nije nam bilo nimalo lako odabrati našu današnju zvijezdu, ali smo se na kraju odlučili za - imotsku tortu! Pripravljena od sastojaka karakterističnih za ovo podneblje, pravi je užitak i - slatka bomba.
Sve tajne ove nevjerojatne slastice ekipa Coolturista doznala je od Maje Nikolić, prave čuvarice imotskih tradicija i običaja. Zajedno s kćeri Gaby potpisuje knjigu „Imotski na pjatu, za koju obje kažu da je zapravo ljubavna, jer upravo ljubav izvire iz svake stranice. Dobar dio knjige zauzima i slavna imotska torta, uz gospođu Maju, druga zvijezda ove priče za koju je naša gošća i rodbinski vezana.
Slavni Tin Ujević nekad davno opisao je u svojoj pjesmi ljepotu jezera Imotske krajine. Crveno i Modro jezero ponos su ovoga kraja i nesumnjivo jedna od glavnih turističkih atrakcija. Dok Modro jezero ljeti postaje kupalište, Crvenom zbog prestrmih litica nije moguće pristupiti, ali fotografija na ovoj lokaciji i više je nego dovoljna.
Coolturist svoje gledatelje vodi u prošlost, točnije u 12. stoljeće kad je nastala naša turistička atrakcija. Riječ je o kamenim spomenicima koji su prije nekoliko godina upisani na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Uvjeti za turistički uspjeh su stvoreni, pa će ova lokacija, kažu u Imotskom, zahvaljujući povijesnom značaju, brojnim sretnim okolnostima i novim idejama ovome mjestu uskoro postati - zaštitni znak!

Photos

CoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTuristCoolTurist

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Wion Dispatch

    image
  • Quest Means Business (2009)

    image
    Richard Quest and a team of correspondents analyze the facts and figures from the business world to help people earn money and spend it wisely.
  • People & Profit

    image
    The business show that goes beyond the numbers and the corporate jargon! Stephen Carroll breaks down major business stories and looks at how they affect our lives.
  • Euronews Now

    image
    The host presents the latest news stories, current events and analyses pertaining to social, political and environmental issues in Europe.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.