poster

Život i standardi: Božić u Klokotu

Život i standardi

News | Serbia

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Najradosniji hrišćanski praznik vezuje se za mnoga predanja i verovanja koja potiču još iz paganskih vremena, a naši preci su ih kasnije prilagodili hrišćanskoj veri. Božićni običaji na Kosovu i Metohiji razlikuju se od sela do sela, a svima im je zajedničko da simbolizuju napredak i sreću u porodici.
U selima Kosovskog Pomoravlja, posebno u klokotskoj opštini, običaji su naročito slikoviti i raznovrsni. Rituali tokom višednevnog božićnog slavlja imaju kako obeležja starine, tako i brojne ovovremene primese, koje ne umanjuju lepotu svetkovine.
Badnji dan prethodi Božiću i najavljuje ga, a ujedno je i poslednji i najstroži dan božićnog posta. Tog jutra već se priprema pečenica. Etnolozi smatraju da korene ovog običaja treba tražiti u starozavetnim pričama o prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih.
Sam Klokot intrigira i lepotom prirode i istorijskim tragovima koji sežu daleko u istoriju.
Za pećinu podno hrama Svetog Nikole veruje se da je bila naseobina najstarijih civilizacija na ovom području.
Osim česnice, za sam Božić mese se i obredni kolači - "guska", "jaram" i ostali namenjeni stoci, kući, domaćinu, usevima... Tokom božićnog jutra ima još rituala, poteklih iz davnih vremena o kojima govorimo u emisiji "Život i standardi".
Autor: Tatjana ManojlovićSnimatelj: Aleksandar AgbabaMontažer: Nebojša DamnjanovićRealizacija: Zorica Mijailović

Photos

Život i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u Klokotu

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • CNN Newsroom (1989)

    image
    Newsroom is the longest-running show on CNN. It airs twice on weekdays and throughout the day on Saturdays and Sundays.
  • The Vibe

    image
  • Perspective

    image
    Every morning, FRANCE 24 speaks to a key business, social or cultural player, or a leading voice in the field of humanitarian action, sport or science.
  • Newsday

    image
    Newsday is presented live from Singapore and London. Babita Sharma in London and Rico Hizon in Singapore deliver an overview of the day's big news stories, as...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.