poster

Informer

Informer

Magazine | Croatia

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 53

SYNOPSIS

U ovotjednoj emisiji 'Informer' istražuje zašto su obrtnici, ali i mnogi građani, u bankama ostali bez dopuštenih prekoračenja. Promjene obračuna nacionalnih transakcija u kunama posljedica su prošloljetnog uvođenja SEPA-e, jedinstvenog područja plaćanja u eurima. Naime, po novome, šifre za isplatu predujma dohotka - ono što obrtnici sebi isplate nakon što podmire sve obveze - nema. Nema dohotka - nema ni minusa. Banke bi mogle internim pravilima redefinirati odnose prema obrtnicima, ali to ili ne čine ili ih maksimalno destimuliraju.
Nitko nema bolji uvid u naše stanje i podatke od banaka. Tek su maleni korak iza njih telekomi koji rado i prečesto koriste naše podatke. Naime, propisima EU-a o zaštiti podataka regulirano je da se osobni podaci mogu obrađivati samo u nekim situacijama, no toga se telekomi slabo ili nikako ne pridržavaju. Pitaju za OIB telefonskim putem, i bez ikakvoga ugovora, potpisa i suglasnosti aktiviraju dodatne usluge koje se, naravno, dodatno plaćaju. Novinari 'Informera' donose više u ovotjednom izdanju.
'Informer' ukazuje na promjene na tržištu rada na koje i u Hrvatskoj ulaze 'vlasnici' novih zanimanja, zaposlenici novog, digitalnog doba. Tehnološke su promjene u kratko vrijeme donijele bezbroj promjena i u radnim odnosima. Sve je više honorarnih poslova, u najboljem slučaju na određeno, radi se od jutra do sutra i uz maksimalnu dostupnost. Nove radnike nitko još nije stigao pravno zaštititi, čak ni sindikati.
Nova zanimanja djelomično rastu i u turizmu, točnije u ekonomiji doživljaja. Sunce, plaže i more odavna nisu dovoljni. Traže se događaji koji se pamte i nezaboravna iskustva. Primjerice, možemo posjetiti Shakespeareov rodni grad i samo proći kroz njega, ali možemo i pogledati njegovu predstavu, obići rodnu kući, popiti tradicionalni engleski čaj i proživjeti potpuno iskustvo. Upravo je zato ekonomija doživljaja u Velikoj Britaniji deset puta brže rastuća industrija od 'običnog' turizma. 'Informer' istražuje što mi možemo naučiti od njih.

Photos

InformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformer

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • World Of Watersports

    image
    World of Watersports (ŇWOWÓ) is a fast paced one-hour magazine-style series highlighting water-related power, sail and surf action from around the globe.
  • Racemax

    image
    RaceMAX Motorsports is a weekly series showcasing the very best in motorsports from Formula 1 and Indy Car, to the worldŐs most prestigious events in...
  • Fashion

    image
    All the best of the Parisian catwalks and a look behind the scenes at the big names in Haute Couture.
  • Zoom in

    image
    A TV news magazine show packed with top stories from around the world. The weekly program zooms in on the details of trending news items and zooms out to give...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.