poster

Informer

Informer

Magazine | Croatia

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 32

SYNOPSIS

Udio sive ekonomije u ukupnoj - novčane transakcije, razmjena usluga, rad na crno koji izmiču oporezivanju - od osamostaljenja se kreće oko 30 posto i ne pada. Doduše, statistika službeno računa manje, jer dio tako zarađenoga novca kroz PDV zavri u proračunu. Razlog za bijeg u sivu zovu? Previsoki porezni i neporezni nameti, birokracija i prenormiranost te stalne promjene zakona. No borba protiv sive ekonomije ne vodi se u inspektoratima. Ona se vodi u Vladi koja zna stvoriti siguran okvir za poslovanje. Informer istražuje - zna li doista?
Finci itekako dobro znaju koja je to čarobna riječ koja otvara vrata konkurentnosti zemlje - inovacije! Iako se svaka vlast prigodno pozivala na tu veliku riječ, dalje od toga nijedna nije krenula. Ulaganja u istraživanje i razvoj padaju umjesto da rastu, a bez njih nema inovativnih proizvoda i usluga, a posljedično ni konkurentnosti u digitalnom 4.0. svijetu. Ekipa Informera istražuje zašto su inovacije na razini sustava, ne na razini pojedinih poduzeća, nemoguća misija.
Informer donosi novu priču o nelogičnim nametima poslodavcima. O zaposlenicima poslodavci danas vode tri zasebne evidencije, među njima i onu o radnome vremenu, i to uz skraćivanje rokova upisivanja podataka i produženje rokova čuvanja evidencija. Uz to je evidentiranje radnoga vremena prošireno na različita područja i mora se ispunjavati na dnevnoj bazi. Ne rade li kako je propisano, kazne za tvrtke iznose i do stotinu tisuća kuna.
Otvarajući tvrtku većina poduzetnika vjerojatno požali već kod prvih koraka - primjerice kod pokušaja registriranja naziva tvrtke. Sadrži li naziv nečije ime, dotična osoba čije je ime u nazivu tvrtke mora dati pisanu suglasnost. Ako poduzetnik pak razmišlja o stranome nazivu, primjerice na latinskome ili jeziku zemlje izvan EU-a, morat će u knjižnici kopirati značenje i povezati riječ s nekim od jezika iz EU-a. Neke prijedloge sud odbija bez objašnjenja, a rijetko kome iz prve uspije podariti naziv novoosnovanoj tvrtki. Ekipa Informera donosi više o ovoj temi.

Photos

InformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformerInformer

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Racemax

    image
    RaceMAX Motorsports is a weekly series showcasing the very best in motorsports from Formula 1 and Indy Car, to the worldŐs most prestigious events in...
  • World Of Watersports

    image
    World of Watersports (ŇWOWÓ) is a fast paced one-hour magazine-style series highlighting water-related power, sail and surf action from around the globe.
  • Fashion

    image
    All the best of the Parisian catwalks and a look behind the scenes at the big names in Haute Couture.
  • Zoom in

    image
    A TV news magazine show packed with top stories from around the world. The weekly program zooms in on the details of trending news items and zooms out to give...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.