poster

Ramazanska sofra: revijalni program

Ramazanska sofra - Hayat Plus (2023)

Religious, Cooking | Bosnia And Herzegovina

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 7 - revijalni program

SYNOPSIS

Možda sofre kao mjesto za kojim se svojevremeno objedovalo jesu ostale samo dio tradicije i lijepog sjećanja, ali u osnovi našeg naziva i dalje ostaje sofra kao simbol jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti. Naša potreba da baštinimo ovakve vrijednosti i ove godine servira „Ramazanski sofru“ kao najgledaniji kulinarski program tokom mjeseca ramazana.
Nastojeći da bh. gastronomsko umijeće i naslijeđenu praksu smjestimo u društveni okvir, u našem ćemo studiju uz izvanrednog bh. chefa Nihada Mameledžiju svaki dan prezentovati običaje i jela svih krajeva Bosne i Hercegovine.
U šarolikom bh. civilizacijskom mozaiku, specifično mjesto zauzima gastronomska kultura tradicionalnog tipa čiju osnovu baštini bh. žena. Sve te divne, vrijedne domaćice koje s posebnom radošću dolaze u naš studio i smjelo nam prezentuju ramazanske običaje svoga kraja u studiju spremno dočekuje Merima Gosto Pašalić.
Posebnost ramazanske sofre ogleda se upravo u činjenici da naša sofra nije djelo jednog chefa, nego desetina žena okupljenih oko ideje očuvanja i oživljavanja kulture i tradicije bošnjačkog naroda. Jela koja pripremamo za našu sofru sastavni su dio savremenog, svakodnevnog jelovnika naših domaćica, što ih čini autentičnom i istinski živom kulinarskom tradicijom.
Ceremoniju pripreme iftara u ulozi domaćice u studiju vodit će sjajna Merima Gosto Pašalić, spremna istražiti sve tajne bh. gastronomije, i nema sumnje da će upravo Merima dati posebnu aromu „Ramazanskoj sofri“.

Photos

Ramazanska sofra

Reviews


No reviews
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.