poster

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1 (2016)

Talk-show | Croatia

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Naida-Michal Brandl, povjesničarka i judaistica, profesorica je na Katedri za judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1999. godine s diplomskim radom Sefardska dijaspora na Mediteranu u XVI. stoljeću. Od 1999. do odlaska na magistarski studij radi kao stručni suradnik u Vladi Republike Hrvatske, Uredu za suradnju s međunarodnim institucijama u Republici Hrvatskoj. Godine 2001. odlazi na magistarski studij iz židovske povijesti na Jewish Theological Seminary of America u New Yorku u trajanju od pet semestara, koja se, u to vrijeme, nalazi među deset najboljih poslijediplomskih škola za židovske studije. Godine 2004. u sklopu magistarskog studija na jednogodišnjem studiju u Konzervativnoj ješivi u Jeruzalemu sudjeluje u radu na projektu Sefardski Židovi i šoa za područje Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske i Grčke, pod pokroviteljstvom Sephardic Educational Centre u Jeruzalemu. Pomogla je pri osnivanju Katedre za judaistiku i jedan je od glavnih autora njezinog programa te predavač na više predmeta. Njezin znanstveni rad obuhvaća istraživanja povijesti Židova u Hrvatskoj između dva svjetska rata, poslijeratnu povijest Židova Hrvatske, razvoj cionizma, etc. U suradnji s Yad Vashemom osnovala je online tečaj posvećen učenju o Holokaustu, a ujedno je certificirani edukator o šoi. Suradnica je World Jewish Restitution Organization (WJRO) na projektu restitucije imovine Židova u Hrvatskoj, hrvatske delegacije Academic Working Group in the International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), World Association of Jewish Studies, te European Association of Jewish Studies.
Budući da se u Stockholmu od 20. do 23. lipnja 2022. godine održavalo plenarno zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), s profesoricom Naidom-Michal Brandl razgovaramo o tome što je to IHRA, o plenarnon zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust u Stockholmu prošloga tjedna, o hrvatskom predsjedavanju IHRA-om 2023., o tome koji su to projekti razvoja obrazovanja, istraživanja i očuvanja sjećanja na Holokaust, pomlađivanju IHRA-e mladim ekspertima, Goldsteinovoj optužbi za revizionizam, o problemu restitucije židovske imovine, o pisanju knjige o Zagrebu kao studiji slučaja: mapiranje židovske zajednice u gradu i njene imovine, o kompliciranoj proceduri dobivanja državljanstva, o situaciji židovske zajednice u Hrvatskoj i poticanje židovskog života, o knjizi o Židovima u Hrvatskoj od 1944./5. do 1952., o istraživanju preživljavanje Holokausta u Zagrebu za vrijeme NDH, proslavi deset godina judaistike zagrebačkog Sveučilišta, te o antisemitizmu u Hrvatskoj danas.

Photos

Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1Romano Bolković - 1 na 1

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Morning Live (2020)

    image
    Kym Marsh and Gethin Jones present a lively mix of topical content and expert advice.
  • HARDtalk (1997)

    image
    Politicians and other public figures are asked the tough questions about whether the way they do things is really the best way.
  • Cross Talk

    image
    CrossTalk is a current affairs debate television program on RT.
  • Fareed Zakaria GPS (2008)

    image
    Fareed Zakaria discusses foreign affairs and world events with government officials from around the world and other newsmakers.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.