poster

Pustolovina u Hrvatskoj: U Močvarama Baranje

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

Documentary | Croatia

Where to watch
Show not available in country
User rating: 5.5/10
(2 votes)

SEASON: 1

EPISODE: 22 - U Močvarama Baranje

SYNOPSIS

Ova etapa naše "off road" pustolovine po močvarama Baranje bila je najteža. Vozači džipova morali su se probiti do dvorca Tikveša u Parku prirode Kopački rit. Istodobno su suvozači i tim "Pustolovne akademije HTV-a" zaplovili Dunavom iz Aljmaša. S tradicionalnim "čiklama" prošli smo ušće Drave u Dunav i zatim uplovili u 15 kilometara dugački Vemeljski Dunavac. Pristajemo u romantičnoj 200 godina staroj ribarskoj kući "Kolonci", u kojoj kao pustinjak živi Josip Vujnovac Mrvica. On nam pokazuje stare načine ribolova na Dunavu i pripremu "fiš paprikaša", a kuća postaje baza za trekking preko močvara Kopačkog rita. U Kopačevu upoznajemo tipično baranjsko gospodarstvo i način izrade ribarskih mreža i vrša, a zatim i kako se u "kotliću" priprema "čobanac". U trekkingu od Vemeljskog Dunavca, preko močvara Kopačkog rita, probijamo se do Kopačevskog jezera. Odatle čamcima Parka prirode, kanalima koji spajaju nekoliko jezera i bara, stižemo do Sakadaša na jezeru Ribnjak. Usput u "fotosafariju" upoznajemo neke od ovdašnjih 275 vrsta ptica, atraktivne bijele i sive čaplje, rode, divlje patke, kormorane, pa i već rijetke sokolove i orlove štekavce. U "off roadu" džipovima stižemo do dvorca Tikveš, koji su u 19. stoljeću izgradili Habsburgovci. Vožnja iz Kopačkog rita do Batine na Dunavu najteži je ispit za vozače i džipove. Tonemo u močvare, izvlačeći se vitlima i užadi. Na kraju ove pustolovine u Brođancima na Olimpijadi starih sportova natječemo se u zanimljivim, nama dotad nepoznatim narodnim sportovima.

Producer: Jasna Ferluga
Creator: Mario Saletto

Photos

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Bloodline Detectives (2020)

    image
    Interviews with family members, police, and others who help solve cold cases by the use of Familial DNA. When DNA is left at crime scene, and the usual ways of...
  • Close Quarter Battle (2012)

    image
    U.S. Special Forces veteran Terry Schappert hosts the series that analyzes the operations of military and police units in urban combat scenarios.
  • The World's Deadliest Weather (2016)

    image
    How weather conditions affect different areas and people's lives around the world.
  • China Uncovered

    image
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.