poster

Mračne stranice kulturne istorije Srbije

Mračne stranice kulturne istorije Srbije

Documentary | Serbia
Director: Nenad Krkelić

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 1

EPISODE: 4

SYNOPSIS

Čovek koji je pojeo svoju prošlost
Ovo je priča o ratniku iz oba balkanska rata i iz Prvog svetskog rata, ordenovanom heroju, patrioti iznad svega, koji na raskrsnici istorije jednostavno bira pogrešan pravac i tokom Drugog svetskog rata postaje pravi novinski magnat nemačke okupacione Srbije.
Priča o Krakovu mora se ispričati od početka. Poput mnogih iz svoje generacije, i Krakov pred početak balkanskih ratova smatra "da mora da bude tamo gde rat svakog časa može da otpočne". Rat, smrt, krv, sloboda - to su reči koje kroje nervni i emotivni sklop jednog mladića. Takav vojnik može biti jedino heroj ili pokojni heroj.
Krakov je preživeo. Posle Prvog svetskog rata imao je rana koliko i ratnih ordena - i jednih i drugih po sedam. Kraj rata ovaj ratnik-avanturista dočekuje kao zavisnik od stalne doze smrtne opasnosti.
Ne bi li ikako ponovo, kao leptir dodirnuo smrt, Krakov i u mirnodopsko vreme nastoji da nadoknadi, za njega uzvišenu atmosferu rata. On je sada veteran koji govori na patriotskim mitinzima. On je novinar-avanturista koji leti prvim džinovskim avionima preko Atlantika. Krakov je sineasta; on je jedan od organizatora bala "Hiljadu i druga noć". Vreme provodi sa glumicama i producentima. Često se viđa u pratnji kralja Aleksandra...
Ali sve to malo je da se nadoknadi "poljubac smrti" koji ga je jedino činio živim. Da bi se jedan adrenalinski zavisnik vratio u život dostojan jednog zavisnika od istorije, pobrinula se nemačka okupacija Srbije 1941. godine.
Tokom okupacije Krakov je bio jedan od savetnika generala Nedića i urednik listova "Obnova" i "Novo vreme". Na ovaj način Krakov kao da je pojeo svoj pređašnji život.
O svim zbunjujićim preobrazbama ovog neobičnog čoveka, govori četvrta epizoda serijala Mračne stranice kulturne istorije Srbije.

Photos

Mračne stranice kulturne istorije SrbijeMračne stranice kulturne istorije SrbijeMračne stranice kulturne istorije SrbijeMračne stranice kulturne istorije SrbijeMračne stranice kulturne istorije Srbije

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Police Interceptors (2008)

    image
    Documentary series following the police intercept teams of Great Britain.
  • Fashion Destination

    image
    A glamorous & entertaining journey into some of the world's exotic and fashionable destinations, with access to some of the best and hottest events, beautiful...
  • Wheeler Dealers (2003)

    image
    The hosts team up to find and flip serviceable used classic cars. Mike scours the Internet and local trade rags for bargain-priced modern classics needing...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.