poster

Atatürk, The Father of Modern Turkey

Atatürk - Der Vater der modernen Türkei (2018)

Director: Monika Czernin

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Dokumentarac predstavlja Mustafu Kemala Atatürka, i kao legendarnog junaka i kao fenomen Zeitgeista na prijelazu prošlog stoljeća. Atatürkova revolucija odražavala je napetosti između tradicije, državnih pitanja i religije toga doba. Vodili su ga ideali koje je bio spreman provesti po svaku cijenu, a njegove su reforme potpuno promijenile lice Turske. Je li "otac Turaka" u srcu bio Europljanin? Nadahnule su ga ideje nacionalizma, provedbe temeljnih prava i razdvajanja države i religije. Njegove brojne privatne bilješke, dnevnici i rukom pisani komentari koje je dodavao svojim knjigama omogućuju nam da iza kulisa zavirimo u svijet najmoćnijeg čovjeka u vrijeme rađanja Turske Republike, a pružaju nam i uvid u njegovu osobnost. 10. studenoga 2018. obilježena je 80. godišnjica Atatürkove smrti, nesumnjivo jedne od najfascinantnijih ličnosti svoga doba. Bio je izvrstan vojni strateg i političar, osnivač moderne Turske, zavodnik i učitelj. Osim toga, bio je revolucionar na kojega su duboko utjecale zapadnjačke ideje. Njegova privatna biblioteka sadržavala je najznačajnija djela europskog prosvjetiteljstva. Bez njegova rata za nezavisnost ne bi bilo moderne Turske. To mu je sve do danas osiguralo vječnu slavu i divljenje među mnogim Turcima.
Ovo je portret Atatürka i njegova intelektualna razvoja u eri koja je bila okrenuta budućnosti i blagostanju europske nacionalne države i njezinu sekularizmu, a ne prošlosti i Osmanskom Carstvu. Taj se svjetonazor, bilo zbog neispunjenih očekivanja ili slabljenja Europe kao poželjnog modela, polako gubio kod onih koji su dolazili nakon Atatürka.

Photos

Atatürk, The Father of Modern TurkeyAtatürk, The Father of Modern TurkeyAtatürk, The Father of Modern TurkeyAtatürk, The Father of Modern TurkeyAtatürk, The Father of Modern Turkey

Reviews


No reviews
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.