poster

Bilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina Zrinski

Bilješke o jeziku (2016)

kultúra | Horvátország

További vetítések
A műsor nem elérhető az országban

TARTALOM ISMERTETő

U hrvatskoj povijesti postojale su dvije Katarine Zrinski. Obje su po rođenju Frankopan, udane za Zrinske. Obje su bile vrlo obrazovane. Mlađa Katarina živjela je u 17. stoljeću. Bila je supruga bana Petra Zrinskoga i sestra Frana Krste Frankopana, junaka hrvatske povijesti koji su pogubljeni 1671. godine. Punim imenom Ana Katarina rođena je u Bosiljevu, nakon udaje živi u Ozlju, potom u Čakovcu odakle je odvedena u progonstvo u kojem je i umrla u 48. godini života. Autorica je znamenitog molitvenika "Putni tovaruš" i "Pjesmarice", zbirke od 84 pjesme. Piše hrvatskim jezikom ozaljskog kulturnog kruga koji karakterizira ikavica uz miješanje čakavskih, kajkavskih i štokavskih elemenata.
O sudbini obitelji Zrinskih i Frankopana, životnom putu Katarine Zrinski i njezinu stvaralaštvu, dvorcima u kojima je živjela, govore Jasmina Lukec, Amir Kapetanović, Stjepan Bezjak i Ines Virč.
Urednica i scenaristica: Marija Vuković Siriščević
Realizatorica: Željka Šešerko

Fényképek

Bilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina ZrinskiBilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina ZrinskiBilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina ZrinskiBilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina ZrinskiBilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina Zrinski

Kritikak


Nincs vélemény
AJáNLáSOK
TOP LISTáK

Bejelentkezés

A TvProfil sütiket használ a webhely jobb felhasználói élményének és funkcionalitásának biztosítása érdekében. A sütikkel kapcsolatos további információ itt található: adatvédelmi irányelvek.