poster

Alhemija Balkana - Kosovo

Alhemija Balkana

dokumentum | Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Horvátország, Észak-Macedónia, Szlovénia, Szerbia

További vetítések
A műsor nem elérhető az országban

RéSZ: Alhemija Balkana - Kosovo 5

TARTALOM ISMERTETő

Petu emisiju serijala Alhemija Balkana Kosovo, počinjemo reportažom iz dva, nekada većinski hrvatska mjesta - Janjeva i Letnice. Dvije velike katoličke crkve potvrđuju da je nekada tu bilo hiljade vjernika. U Janjevu, navodno, više od 5000, a u Letnici više od 500. Danas ih je u Janjevu jedva 200, a u Letnici, rekoše nam, 32. Riječ je, uglavnom, o starijoj populaciji koja živi od 70 eura penzije, nemaju ni za prijevoz do ljekara, veoma su tužni, ponekad i ogorčeni. Svećenik im je Marjan Lorenci, Albanac školovan u Hrvatskoj koji drži mise na hrvatskom i albanskom jeziku jer se u Letnicu i Janjevo doselilo mnogo Albanaca katolika. Iz te dešperacije, prelazimo u moderne četvrti Prištine, posjećujemo Centar za inovacije koji podržava rađanje novih stratupova, a zahvaljujući njima i njihovoj pomoći, više od 2000 mladih ljudi radi na dobrim, savremenim poslovima. Kosovo je građanska država, iako je u njoj gotovo 90% Albanaca ona po Ustavu nije država albanskog naroda nego njenih građana. Kako to komentariše predsjednik Hashim Thaçi? I kakvi su njegovi stavovi o zajednici srpskih općina na Kosovu. Predstavnik stranke „Samoopredjeljenje“ Fisnik Ismaili vidi opasnost u onome što naziva „bosnifikacijom Kosova“. Predstavnik srpskog naroda, potpredsjednik Vlade kosova Branimir Stojanović, smatra to jedinim rješenjem za opstanak Srba, pa smo ovoj vrućoj i važnoj temi posvetili dobar dio emisije.

Fényképek

Alhemija Balkana - Kosovo

Kritikak


Nincs vélemény
AJáNLáSOK
  • Zoom In (2008)

    image
    An exciting dive into the production of the hottest movies. Get the insiders' look at the budget, the crew, and the actors, all in under seven minutes.
  • Gut zu wissen

    image
  • Fashion Junior

    image
    Discover the kids' fashion news for recent trends, tips and inspirations, explore the new collections, find out lots of stylish sophisticated looks from the...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
TOP LISTáK

Bejelentkezés

A TvProfil sütiket használ a webhely jobb felhasználói élményének és funkcionalitásának biztosítása érdekében. A sütikkel kapcsolatos további információ itt található: adatvédelmi irányelvek.