poster

Kartolina Argentina: Tragovi

Kartolina Argentina (2022)

dokumentum | Horvátország

További vetítések
A műsor nem elérhető az országban
Felhasználói értékelés: 10/10

éVAD: 1

RéSZ: 1 - Tragovi

TARTALOM ISMERTETő

Trodijelna dokumentarna serija predstavlja život hrvatskih iseljenika u toj južnoameričkoj zemlji. Procjenjuje se da danas u Argentini živi oko 500.000 Hrvata i njihovih potomaka koji su se jako dobro uklopili u tamošnje društvo. Gotovo da nema mjesta u ovoj, drugoj najvećoj južnoameričkoj državi a da njemu ne živi barem jedna hrvatska obitelj. Mnogi su naši iseljenici dali veliki doprinos razvoju zemlje. Hrvati su stizali u tri velika vala, a danas njihovi potomci čuvaju naslijeđenu baštinu u mnogobrojnim hrvatskim zajednicama. Ljubav prema drugoj domovini mnogi njeguju pjesmom i plesom, ali i preko tradicionalnih hrvatskih jela oko kojih se okupljaju cijele obitelji. Argentinska gospodarska nestabilnost i nesigurnost kojoj pridonosi veliki kriminal nekima su poticaj na potragu za ponekad zaboravljenim korijenima, a Hrvatska im je "obećana zemlja" gdje sanjaju bolje sutra.
Autori serije, Mariana Veronica Campera i Damian Bazan Mamić, novinari su Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan Hrvatske HRT-a te povratnici iz Argentine. Iz prve ruke pokazat će nam život naših ljudi u Argentini ali i iskustvo povratka u zemlju svojih predaka.
Prva epizoda govori o dolasku Hrvata u Argentinu i pojedincima koji su se istaknuli svojim radom te svojim doprinosom zadužili Argentinu. Među njima je isusovac Nikola Plantić, koji se smatra jednim od prvih koji je stigao u Argentinu, te Ivan Vučetić, Hvaranin koji je 1891. godine u tadašnjoj argentinskoj policiji prvi u svijetu ustanovio daktiloskopiju, koja se kao temeljna forenzička metoda u svijetu koristi i danas. Doznat ćemo i o braći Mihanović, Nikoli i Mihi, podrijetlom iz Doli kraj Stona, utemeljiteljima argentinske trgovačke flote. Argentina je bila zemlja velikih mogućnosti. Tako je bilo i u slučaju majora Buratovića, koji je razvio i izgradio komunikacijsku i telegrafsku mrežu. Činjenica da je hrvatska zajednica u Argentini i danas aktivna, u velikoj je mjeri zasluga rada franjevaca, posebno u njihovoj misiji ujedinjavanja mladih, podsjećanja na njihove korijene, usmjeravanja prema kršćanskim vrijednostima, ali prije svega poticanja ljubavi prema zemlji svojih djedova i baka.

Fényképek

Kartolina ArgentinaKartolina ArgentinaKartolina ArgentinaKartolina ArgentinaKartolina ArgentinaKartolina Argentina

Kritikak


Nincs vélemény
TOP LISTáK

Bejelentkezés

A TvProfil sütiket használ a webhely jobb felhasználói élményének és funkcionalitásának biztosítása érdekében. A sütikkel kapcsolatos további információ itt található: adatvédelmi irányelvek.