poster

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Hrvatska zajednica u Čileu (2019)

Dokumentarfilm | Kroatien

Wo zu sehen
Live Fernsehen Streaming
img
img

SAISON: 1

FOLGE: 2

INHALT

Prvi Hrvati koji su došli na sjever Čilea stigli su privučeni "bijelim zlatom" - salitrom ili natrijevim nitratom, koji se tada upotrebljavao kao gnojivo. Hrvati su na početku bili radnici u pogonima smješteni u srcu pustinje Atacama, najsušoj na svijetu.
Život u novoj sredini uglavnom su počinjali kao radnici u pogonima. Mukotrpno su radili i maksimalno štedjeli. Poslije su se udruživali i ušteđevinom otvarali tvrtke te postajali vlasnici trgovina. S obzirom da su zakoni bili vrlo liberalni i omogućavali da i stranci postanu dioničari, neki su Hrvati uspjeli postati vlasnici pogona salitre koje su nazivali hrvatskim imenima.
Budući da je život daleko od zavičaja bio težak, Hrvati su se u negostoljubivoj pustinji brzo povezali i međusobno pomagali. Prilagodbu novoj sredini olakšali su zajedništvom i stvorili su prve hrvatske zajednice i kulturna društva u kojima su lakše podnosili pustinjsku prašinu i ekstremne temperature u novoj zemlji.

Fotos

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
  • Fuori orario. Cose (mai) viste (1988)

    image
    An Italian tv program broadcasting films and rarities from all over the world.
  • Police Interceptors - Auf Verfolgungsjagd (2008)

    image
    Die Doku-Reihe begleitet Englands Elite-Polizisten an vorderster Front in West Yorkshire. Der Auftrag: Kriminalität mit allen Mitteln zu bekämpfen.
  • Ancient Aliens - Neue Erkenntnisse (2015)

    image
    Ancient Aliens explores the controversial theory that extraterrestrials have visited Earth for millions of years.
  • 360° - Die GEO-Reportage (1999)

    image
    Ob Tiefseetaucher im Bermuda-Dreieck, Wildhüter in den Tiefen der sibirischen Wälder oder fußballspielende Bäuerinnen in den peruanischen Anden: Die Filme der...
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.