poster

Tako prosi duša: emisija pučke i predajne kulture (2. dio)

Tako prosi duša (2017)

Kultur | Kroatien

FOLGE: 2 - emisija pučke i predajne kulture (2. dio)

INHALT

"Tako prosi duša!" jednostavan je i duboko smislen odgovor na pitanje zašto su krenuli na hodočašće u svetište udaljeno od njihovog sela 150 kilometara ili tri dana pješačenja, a tri dana će i pješačiti natrag. Pitanje je postavljeno karaševskim Hrvatima koji žive u Rumunjskoj, a hrvatski identitet ponajprije temelje na očuvanju tradicijskih vrijednosti, što je sve teže, s obzirom na danak koji uzima moderno vrijeme. Ipak, skupina hodočasnika kreće iz Karaševa, putem okupljajući hodočasnike iz drugih sela da bi zajedno, moleći i pjevajući, uoči blagdana Male Gospe, 8. rujna, stigli u veliko marijansko svetište Marija Radna.
Na trodnevnom hodočašću prolaze kroz rumunjska sela, gdje ih domaćini primaju na počinak, u gradu Lugoj za hodočasnike se na početku drugog dana služi misa, a kad prvi put s proplanka ugledaju tornjeve crkve Marije Radne, padaju ničice u molitvi zahvalnosti.
U njihovom selu čekaju oni koji nisu mogli poći na put, želeći da im hodočasnici donesu samo Božji blagoslov.
Snimatelji: Dražen Lipka i Davor Borić
Tonski snimatelj: Željko Duduić
Montažerka: Anita Jovanov

Fotos

Tako prosi dušaTako prosi dušaTako prosi duša

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.