poster

Alhemija Balkana Makedonija

Alhemija Balkana

Dokumentarfilm | Bosnien und Herzegowina, Montenegro, Kroatien, Nordmazedonien, Slowenien, Serbien

Wo zu sehen
Show in Land nicht verfügbar

FOLGE: Alhemija Balkana Makedonija - 2

INHALT

Drugu emisiju ciklusa Alhemije Balkana o Makedoniji počinjemo snimcima Skoplja čiji je centar krcat spomenicima, od antike i Aleksandra Makedonskog, preko srednjeg vijeka, do savremenih motiva. Od početka traje rasprava u makedonskoj javnosti jesu li ti spomenici potrebni kao svjedočanstvo milenijske historije ili je to preskupa demonstracija moći, bez umjetničke vrijednosti, na nivou kiča. Dekan Ekonomskog fakulteta u Tetovu Abdymenaf Bexheti smatra da su Albanci ekonomski neravnopravni u toj zemlji jer imaju više rođaka u svijetu čije se novčane doznake troše u Makedoniji. Ali, uviđa da su nakon Ohridskog sporazuma 2001. trendovi promijenjeni. U romskoj općini Šutka, za koju njeni stanovnici (ne)tačno misle da je jedina u svijetu, ima velebnih kuća, pravih palača. Njihovi vlasnici su uvjereni da bi i drugi Romi mogli biti bogati samo kada bi vrijedno radili. U Strumici smo posjetili nekada slavnu tvornicu mastike „Grozd“ koja je proizvodila 3-4 miliona flaša prije raspada Jugoslavije, a danas je spala na 200-250.000, petnaest puta manje. Vlasnik je Vase Mitev, koji vidi problem u nestanku jugoslavenskog i sovjetskog tržišta. Preuredio je poslovanje, podigao kvalitet, a krug tvornice izgleda kao švicarski vrt. I još smo razgovarali i poslušali kako pjeva Naum Petrevski, koji propagira tradicionalan način života - „besmisleno je cijeloga života raditi i štedjeti. Život je i da se potroši. Onda ti se uvijek vrati“.

Fotos

Alhemija Balkana Makedonija

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
  • Fashion Junior

    image
    Discover the kids' fashion news for recent trends, tips and inspirations, explore the new collections, find out lots of stylish sophisticated looks from the...
  • Police Interceptors - Auf Verfolgungsjagd (2008)

    image
    Die Doku-Reihe begleitet Englands Elite-Polizisten an vorderster Front in West Yorkshire. Der Auftrag: Kriminalität mit allen Mitteln zu bekämpfen.
  • Consomag (1995)

    image
  • Die Nordstory (2011)

    image
    Dokumentationen über Menschen und Geschichten im Sendegebiet des NDR.
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.