INHALT

U mitu o Pigmalionu, kipar je bio čovjek, a stvorenje mlada dama. Otada nije bilo puno mjesta za kiparice. Unatoč tome, žene se nikada nisu odrekle borbe za priznavanje svoje umjetnosti.
Ovaj dokumentarni film govori o sudbini prvih kiparica kao i o njihovim radovima koji se danas konačno priznaju. Bilo je to u Italiji u 16. stoljeću, kada se prva žena proslavila zbog svojih vještina. Properzia De Rossi pohađala je satove kiparstva i anatomije na sveučilištu u Bologni, koje je jedino u Europi prihvatilo žene. Bila je poznata po svojoj sposobnosti rezbarenja. Stoljeće kasnije, radovi Luise Roldan, kćeri istoimenog čuvenog kipara, bili su toliko popularni da je proglašena dvorskom kiparicom. Jedno od njenih umjetničkih djela, Djevica s plačućim licem, svake se godine štuje na ulicama Seville u Velikom tjednu. Ovo je poziv na razmišljanje o ulozi žene u poslovima koji su strogo povezani s muškarcima, kao da ženama nedostaje talenta, te kako bi gledatelji bili svjesni diskriminacije.

Stimme: Elsa Lepoivre
Produzent: Marie Balducchi
DAUER: 53 min

Rezensionen


Keine Bewertungen
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.