poster

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Hrvatska zajednica u Čileu (2019)

Dokumentarfilm | Kroatien

Wo zu sehen
Live Fernsehen Streaming
img
img

SAISON: 1

FOLGE: 2

INHALT

Prvi Hrvati koji su došli na sjever Čilea stigli su privučeni "bijelim zlatom" - salitrom ili natrijevim nitratom, koji se tada upotrebljavao kao gnojivo. Hrvati su na početku bili radnici u pogonima smješteni u srcu pustinje Atacama, najsušoj na svijetu.
Život u novoj sredini uglavnom su počinjali kao radnici u pogonima. Mukotrpno su radili i maksimalno štedjeli. Poslije su se udruživali i ušteđevinom otvarali tvrtke te postajali vlasnici trgovina. S obzirom da su zakoni bili vrlo liberalni i omogućavali da i stranci postanu dioničari, neki su Hrvati uspjeli postati vlasnici pogona salitre koje su nazivali hrvatskim imenima.
Budući da je život daleko od zavičaja bio težak, Hrvati su se u negostoljubivoj pustinji brzo povezali i međusobno pomagali. Prilagodbu novoj sredini olakšali su zajedništvom i stvorili su prve hrvatske zajednice i kulturna društva u kojima su lakše podnosili pustinjsku prašinu i ekstremne temperature u novoj zemlji.

Fotos

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
  • Organic Panic (2014)

    image
    Organic Panic challenges what has become the conventional wisdom of a global movement that affects every area of our lives.
  • Miniatur Wunderland XXL (2018)

    image
    Das Miniatur Wunderland in der Hamburger Speicherstadt lockt jedes Jahr mehr als eine Million Touristen an. Mit 260.000 Figuren und mehr als 1.000 Zügen auf 15...
  • Ancient Aliens - Neue Erkenntnisse (2015)

    image
    Ancient Aliens explores the controversial theory that extraterrestrials have visited Earth for millions of years.
  • Bloodline Detectives - Die DNA der Täter (2020)

    image
    Interviews with family members, police, and others who help solve cold cases by the use of Familial DNA. When DNA is left at crime scene, and the usual ways of...
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.