poster

Velikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je grad

Velikani u sjeni (2012)

Dokumentarfilm | Kroatien

Benutzer-Bewertung: 8.4/10
(5 votes)

FOLGE: 1

INHALT

Serija se sastoji od šest emisija koje nose naslove: 1. Ante Šupuk - sanjao je grad, 2. David Schwartz - strast prema letenju, 3. Marcel pl. Kiepach - izumitelj u kratkim hlačama, 4. Andrija Mohorovičić - znanost bez granica, 5. Franjo Hanaman - divno novo svjetlo i 6. Ivan Sarić - ljubav prema brzini.
---
Godine 1895. afera Dreyfus tresla je Francusku, Wilhelm Röntgen je otkrio X zrake, Rudolf Diesel je patentirao svoj motor u Njemačkoj, a u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, u dijelu današnje Hrvatske, u gradu Šibeniku, zasvijetlila je javna rasvjeta na izmjeničnu struju.
I to samo tri dana nakon što je Nikola Tesla upalio sijalice u Buffalu strujom s Niagarinih slapova.
Za taj svjetski uspjeh zaslužan je dugogodišnji šibenski gradonačelnik, prvi izabran od naroda, izumitelj, poduzetnik i političar Ante Šupuk, prijatelj slavnog Nikole Tesle, koji je te 1895. godine napravio prvu europsku hidroelektranu.
Hidroelektrana je napravljena na rijeci Krki, a u rad je puštena 28. kolovoza 1895. godine čime je Šibenik dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju prije metropola Beča, Londona, Pariza, Berlina ili Moskve..

Drehbuch:

Fotos

Velikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je gradVelikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je grad

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
  • Ice Vikings (2021)

    image
    Doku-Soap über das Leben und vor allem die herausfordernde Arbeit der Eisfischer am Lake Winnipeg.
  • Hartz Rot Gold (2022)

    image
    Tägliche Variante der Sozialdoku, in der Menschen aus Bremerhaven und Gelsenkirchen in ihrem Alltag mit Hartz IV begleitet werden. So hoffen etwa Nico und Jenny...
  • Italia: viaggio nella bellezza

    image
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.