poster

Duhovni velikani: Fra Andrija Kačić Miošić

Duhovni velikani (2004)

Dokumentarfilm | Kroatien
Regie: Ivan Jukić

Wo zu sehen
Show in Land nicht verfügbar

INHALT

Film prati život i djelo duhovnoga velikana, hrvatskoga književnika iz XVIII. stoljeća, fra Andrije Kačića Miošića. Fra Andrija rođen u Bristu, selu makarskog primorja, kršten je kao Ante 17.4.1704. godine, a umro je u Zaostrogu 14.12.1760. gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi Sv. Marije.
Školovanje je počeo kao dvanaestogodišnji dječak u zaostroškom samostanu. Više školovanje nastavlja u razdoblju između 1721. i 1727. godine najvjerojatnije u Osijeku. Nakon završenih viših škola, studija filozofije i teologije prima svećenički red 22. svibnja 1728. u Šibeniku. Posvećuje se učiteljskom zvanju. Najprije na filozofskoj školi u zaostroškom samostanu predaje filozofiju i moralku, a zatim deset godina predaje na generalnom teološkom učilištu 1. reda u Šibeniku. Godine 1745. odlazi u Sumartin na Brač i ondje ostaje pet godina. U Sumartinu podučava samostanske đake te u vrijeme dvogodišnjeg starješinstva (1747.-1749.) počinje gradnju samostana.
Posljednjih deset godina života provodi u Zaostrogu, baveći se najviše pisanjem i uređivanjem svojih djela. Tu priređuje svoje prvo djelo, Elementa peripathetica, i objavljuje ga u Mlecima 1752.
Za života dvaput izdaje "Razgovor ugodni naroda slovinskoga", 1756. i 1759. godine. U posljednjoj godini života tiskao je djelo "Korabljica".
Fra Andrija umro je u 56. godini. Naime, kad je sa siromašnim seljacima išao prositi žito, oluja je zahvatila lađu i prevrnula je. Neki su se utopili, a fra Andrija je obolio od upale pluća i uskoro umro kao žrtva kršćanske ljubavi.
Kačićev "Razgovor ugodni" je najčitanija knjiga u hrvatskom narodu poslije Biblije. U njoj je opjevao i prikazao povijest ne samo hrvatskoga naroda, nego i susjeda. Glavni mu je motiv vjera u Boga i borba za oslobođenje od Osmanlija. Narod je knjigu tako prihvatio da ju je jednostavno nazvao "Pismarica". Izašla je u preko 70 izdanja. Kačić je začetnik novog narodnog pravca u hrvatskoj književnosti i jedan od tvoraca hrvatskog književnog jezika.
Film je snimljen uz prigodu 300. obljetnice Kačićeva rođenja.

Fotos

Duhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić Miošić

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
  • Airport Security: Peru (2017)

    image
    Security teams at Peru's biggest airport work 24-7 to stop illegal activity. The biggest problem: cocaine smuggling.
  • Auf den Schienen des Doppeladlers (2014)

    image
    Mehr als 170 Jahre nach der Eröffnung des ersten Streckenabschnittes auf österreichischem Boden hat die Eisenbahn nichts von ihrer Faszination verloren und ist...
  • Menschen hautnah (1998)

    image
    Die mehrfach preisgekrönte Dokumentarreihe zeigt Lebensgeschichten, Schicksale und Abenteuer über Menschen, deren Entwicklung spannend ist, die sich in...
  • Bloodline Detectives - Die DNA der Täter (2020)

    image
    Interviews with family members, police, and others who help solve cold cases by the use of Familial DNA. When DNA is left at crime scene, and the usual ways of...
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.