SEZONA: 1

EPIZODA: 2

SADRžAJ

Nominacije za nagradu Drago Galić za najbolje stambeno oblikovanje u 2017. godini.
U drugoj epizodi bavimo se stambenom arhitekturom, prikazujemo četiri projekta četiriju različitih pristupa. Tri su obiteljske kuće a jedan je sklop formiran od manjih višestambenih zgrada, dva su u južnoj Dalmaciji a dva u Zagrebu.
U ladanjskom sklopu Konštari na Pelješcu reinterpretira se tradicionalna gradnja ne samo u volumetriji nego i u očuvanju nepravilnog međuodnosa između nekoliko međusobno raspršenih objekata koji tvore jasno određen građevinski sklop. Unatoč zadržavanju oblikovanja kakvo je tipično za gradnju na ovom području, sama materijalizacija (korištenje kamena i betona), detalji, odnosi otvorenih i zatvorenih prostora u potpunosti su suvremeni.
Kuća za odmor na otoku Visu (Issa megaron) u pristupu je radikalno drugačija, tj. koncipirana je na način da se stapa s ambijentom, gdje ključnu ulogu igra zeleni krov po kojemu raste makija i drugo dalmatinsko bilje. Unatoč njezinoj "mimikriji" u tlocrtnom smislu (gledano iz zraka kuća se praktički ne vidi), željom za čim "mekšim" uklapanjem u zatečeni krajolik te energetskoj samodostatnosti, ona ni po čemu ne podilazi i "ne pati od koncepta".
Višestambeni sklop Jordanovac nalazi se u sjevernom dijelu Zagreba na lagano kosom terenu a formiraju ga četri kubusa oko centralnog zajedničkog pristupnog međuprostora. Osim kvalitetnih stanova i hortikulturno uređenog okolišta, zanimljivost ovog projekta su i zajedničke vrtne terase na najvišim etažama koje koriste svi stanari kao prostore za druženje i odmor.
Posljednja realizacija je manja obiteljska kuća na brežuljkastoj periferiji zagrebačke Perjavice koju je arhitekt na kraju svog radnog vijeka projektirao i izgradio za sebe i svoju suprugu. Radi se o jednostavnoj kubičnoj modularnoj formi koja uvodi tradicijski element ganjka ali ga koristi u svojstvu pasivne niskoenergetske kuće. Smještena u privatnom voćnjaku i u izravnom kontaktu s njim, ona uspostavlja kvalitetan odnos zatvorenog, poluzatvorenog i otvorenog prostora.
Autori koncepcije: Nikola Škarić, Vedran Duplančić, Sabina Sabljić
Voditelj produkcije: Viktor Sarić

Fotografije

Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.