Vojno redarstvene akcije Bljesak-Oluja: Olujni vjetar

Vojno redarstvene akcije Bljesak-Oluja (2003)

dokumentarci | Hrvaška

Ocena uporabnikov: 9/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 4

POVZETEK

Vojno-redarstvena akcija "Oluja" počela je u rano jutro 4. kolovoza 1995. na frontu dugačkom 630 kilometara, najduljem frontu od Drugoga svjetskog rata.
Praktički su postojala dva ratišta - Južna bojišnica i Sjeverna bojišnica. O Sjevernoj bojišnici u emisiji govori general-pukovnik Miljenko Crnjac na čijem je sektoru opkoljen srpski 21. kordunaški korpus koji se kod Gline predao s cijelim ljudstvom i velikom ratnom tehnikom. Oslobođena je Hrvatska Kostajnica. O bitkama oko Petrinje govori general Zvonimir Červenko. O oslobođenju Gračaca, Svetog Roka i Medaka govori zapovjednik policijskih specijalaca general Mladen Markač. O spajanju sa snagama BiH govori general Marijan Mareković. Prema riječima admirala Davora Domazet-Loše Hrvatska je bitke vodila po pravilima moderne ratne doktrine, a koristila se iskustvima izraelske i američke vojske.
Na južnom bojištu hrvatske snage sve su bliže prilazima "prestonice SAO Krajine" - gradu Kninu.

Recenzije


Ni pregledov

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.