poster

Romano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo Popović

Romano Bolković - 1 na 1 (2016)

Pogovorna oddaja | Hrvaška

Ocena uporabnikov: 6/10

POVZETEK

Milorad Mijo Popović, pjesnik, romanopisac, esejist i autor studija posvećenih crnogorskom nacionalnom pitanju, još krajem osamdesetih godina povezuje se s hrvatskim disidentima Vladom Gotovcem, Markom Veselicom, Draženom Budišom, piscima Antom Stamaćem i Dodom Horvatićem, kasnije i s Borisom Marunom. Zbog prodemokratskih i antiratnih stavova i aktivnog otpora velikosrpskoj politici bio je izložen progonu marionetskog režima u Crnoj Gori, i nakon dva pokušaja atentata od strane agenata vojne kontraobavještajne službe, početkom 1992. odlazi u Hrvatsku, u kojoj provodi najveći dio rata. U Crnu Goru se vraća krajem 1997. Popović je autor deset knjiga poezije, dvaju romana, pet knjiga o nacionalnom pitanju. Dobitnik je najvažnijih nacionalnih i regionalnih nagrada: Njegoševe, Meša Selimović, Jutarnjeg lista, Bosanski stećak itd. S gostom razgovaramo o tome što se zbiva u Crnoj Gori i tko to zaziva građanski rat, što donosi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i koje su konzekvence njegova donošenja, govorimo o povijesnoj podjeli u nacionalnom korpusu, bjelašima i zelenašima, o tome sprema li Milo Đukanović napad na svoje političke protivnike, jesu li vjerska okupljanja, tzv. litije, i politički skupovi te ostalim aktualnim temama.

Fotografije

Romano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo PopovićRomano Bolković - 1 na 1: Milorad Mijo Popović

Recenzije


Ni pregledov

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.