SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - Africa

SADRžAJ

Na ekvatoru nalazimo nevjerojatan raspon ekosustava i čudesnu raznolikost vrsta. Snimatelj svjetskoga glasa Gordon Buchannan snimio je mnoge njegove najdojmljivije dijelove. No on zna da se tu skriva još jedna priča. U ovoj regiji živi četrdeset posto svjetske populacije. Bogata je resursima i odlično mjesto za masovan uzgoj usjeva za izravnu prodaju. Zbog toga su ta bogata staništa u opasnosti od deforestacije, poplava i krivolova. Na ekvatoru oštro se ističu sve suvremene dileme. A koja je najbolja perspektiva za praćenje tih promjena? Odozgo. S pomoću helikoptera, lakih letjelica, dronova i satelitskog praćenja istraživači mogu otkriti ilegalne rudnike zlata, pratiti slonove koji pustoše usjeve i brojiti nepristupačne populacije, od orangutana do mladunčadi mlata. Čak i noću. Gordon odlazi na veličanstveno putovanje oko središta svijeta, preko tropskih otoka, snježnih vulkana, megagradova i prostranih savana. Inovativni je to sistematski pregled zdravlja našega planeta iz zraka - u presudnom trenutku za prirodni svijet. Jedinstven planetarni sistematski pregled, koji istražuje neke od najbogatijih staništa na svijetu, i to s posebnog gledišta.
Gordon Buchanan kreće od Afrike, gdje se ekvatorijalne životinje naguravaju za prostor sa sve brojnijim ljudskim stanovništvom. Gordon polijeće u Keniji kako bi istražio probleme plamenaca i gnuova te se pridružuje zračnoj ekipi koja se žuri spasiti slonove od okrutnih napada. Satelitska podrška u Ugandi pomaže u pretvaranju golemog izbjegličkog logora u naprednu zajednicu. U Gabonu se iz zraka otkrivaju ilegalni zlatni rudnici, a dronovi odlaze provjeriti zdravlje grbavog kita.

Producent: Richard Bond
TRAJANJE: 45 min

Fotografije

Ekvator iz zrakaEkvator iz zrakaEkvator iz zrakaEkvator iz zrakaEkvator iz zrakaEkvator iz zrakaEkvator iz zraka

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Tajne Mekonga (2017)

    image
    Slijev rijeke Mekong jedno je od biološki najraznolikijih područja na svijetu, ali i jedno od najmanje istraženih. U ovom desetodijelnom serijalu putujemo niz ovu...
  • Zapis o selu

    image
    Dokumentarna emisija.
  • Snovi o budućnosti (2015)

    image
    Kako će svijet izgledati u budućnosti? Kako će današnja otkrića i istraživanja utjecati na našu svakodnevicu 2050. godine? Koje će odgovore dati na današnja...
  • Medicus

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.