SADRžAJ

Povodom smrti pionira Televizije Srbije Danke Nikolić
Danica Danka Nikolić, novinar (Beograd, 15. maj 1931 - Prag, 20. oktobar 2020)
Danka Nikolić je arheolog po obrazovanju, novinar po opredeljenju. U Televiziji Beograd je od 1959. kao novinar Informativnog programa, izveštač i komentator najčešće iz oblasti kinematografije, autor priloga za Dokumentarno popodne iz zlatnih šezdesetih i sedamdesetih, kada su rođeni Bitef (1967), Bemus (1969), Fest (1971), Džez festival (1971). Izdvajala je iz celokupnog i bogatog televizijskog rada izveštavanja sa filmskih festivala u Puli i razgovore na autentičnim lokalitetima sa akademikom Dragoslavom Srejovićem, kolegom sa studija. U drugoj polovini osamdesetih, radila je intervjue za kulturnu rubriku "Dnevnika" o nekada slavnim i pomalo zaboravljenim ličnostima iz sveta umetnosti i kulture. Posle 30 godina rada, januara 1993, udaljena je s posla, zajedno sa 1103 radnika Programa i Tehnike RTS-u od kojih su 196 bili novinari, a svoju novinarsku karijeru završila je u Radiju "Slobodna Evropa" u Pragu.
I PROĐE ŽIVOT - Posle odlaska u Prag, Dankini su dolasci u Beograd bili retki i kratkotrajni, a njen se ulazak u Takovsku 10, posle 20 godina, desio upravo zbog snimanja za "Trezor". Slušaćete manje o ružnim devedesetim, a više o zlatnim šezdesetim i sedamdesetim. Svetski dan audio-vizuelne baštine, 27. oktobar je među najvažnijim danima naše Redakcije, tog dana sumiramo naše uspehe i neuspehe u istraživanju TV arhive, pažljivo biramo program koji ćemo tog dana prikazari na malom ekranu i još pažljivije kako ćemo praznik javno obeležiti u nekom od prostora RTS-a. Našem pozivu odazvala se i Danka Nikolić, dugogodišnji novinar informativnog progama koja od polovine devedesetih živi u Pragu. Evo nekoliko istrgnutih citati iz njenog kazivanja: "... Pre nego što mi postaviš prvo pitanje hoću nešto da kažem što mi tu negde stoji, da kažem i da se oslobodim. Ja sam ovog trenutka stupila u ovu zgradu tačno posle 20 godina, 20 godina nisam ušla u Takovsku 10... a pre toga sam 30 godina života provela ovde. Mada se mnogo promenilo... svuda mi oživljavaju likovi... i ne znam zašto, likovi ljudi kojih više nema. Imam jako uzbuđenje i sada sam to rekla i sada možeš da me pitaš... Ja sam se početkom sedamdesetih opredelila za film, Nebojša Glišić je pratio pozorište dok nije stigla Branka Krilović, likovnu umetnost je pratila Jadranka Dizdar, Alma Midžić je pratila književnost zajedno sa Srebrenkom Ilić... bili smo veoma kompaktna redakciju, izmišljali smo stalno neke razloge samo da bismo se više družili i bili zajedno... Šezdesete su bile turbulentne, vreme razbijanja konvencija, avanagardnog pozorišta, hipika, studentskih protesta, Češkog proleća... Bitef u Beogradu! Do dana današnjeg nisam u pozorištu doživela tako uzbuđenje, kao na predstavi San letnje noći Pitera Bruka u Narodnom pozorištu... Posle, kada sam prešla u Dokumentarno popodne, prilozi su bli duži, ozbiljno se radilo, putovala sam mnogo, radila reportaže, uživala u poslu ... pratila sam i arheologiju, Dragana Srejović smo su zvali Srećoslav, jer gde god da zakopa - on nešo nađe..."
- Učesnici: novinar Danka Nikolić, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Milan Ilić, snimatelj zvuka Milan Đorđević, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Vesna Došen, koordinator Bojana Milojević, montažeri Zorica Blagojev, Ljubomir Plavljanić; autor Bojana Andrić
- Snimano 27. oktobra 2012. u projekciji na prvom spratu u Takovskoj 10, premijerno emitovano 10.01.2013, reprizirano 29.04.2013, 24.05.2016 (RTS 3); Redakcija za istoriografiju
Petak, 30.10.2020. na RTS SVET u 00:05
Arhivsko blago u Radio Beogradu i PGP-u
Nije sve na Jutjubu - uzviknula je muzička urednica i programa Radio Beograda Ruža Rudić stojeći okružena policama, do plafona nakićenim gramofonskim pločama i magnetofonskim trakama, u carstvu arhivskih originala. Tako je naša emisija dobila adekvatan naslov. Snimljeno tokom tročasovne posete uglednih poslenika kulture i medija Fonoteci i Tonskom arhivu Radio Beograda, 27. oktobra 2011, povodom Svetskog dana audio-vizuelne baštine, emitovanjem na današnji dan, Trezor obeležava još jedan istorijski datum, kada je 1. oktobra 1924. počeo sa radom Radio Beograd. Ovaj prvi redovni radio program na Balkanu prenošen je preko postrojenja radio-telegrafske stanice u Rakovici. Svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45. prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje, berzanski izveštaji. Sadržaj stručnog vođenja kroz lagume Radio Beograda bio je poseta Katalogu, Fonoteci, Tonskom arhivu, Studiju 19 u kojem se vrši obrada arhivskih snimaka i digitalizacija, Studiju 8 koji ima neuobičajnu konfiguraciju - a sve se završava pitanjima i komentarima posetilaca, te njihovim utiscima o svemu što su videli, čuli i saznali.

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.