SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - Steppenreiter und Ackergäule

SADRžAJ

Osvajanje, naseljavanje i upravljanje nepreglednim prostranstvima golemog Ruskog Carstva bilo bi nezamislivo bez konja. Bez konja ne bi postojala kultivacija, ali ni prijevoz. Baš kao i u svim drugim dijelovima svijeta, i u Rusiji su se razvile razne pasmine konja kako bi zadovoljile različite potrebe. Međutim, Rusi nikada ni u snu nisu pomišljali na to da konje uzgajaju prema zapadnoeuropskim standardima: plemenito rodoslovlje, pravilna građa, prepoznatljivi kas i spretnost na turnirima. Takve su osobine bile beskorisne u Rusiji. Ruski se uzgoj konja stoljećima vrtio oko predanosti, izdržljivosti, smjelosti i blage ćudi. Ljepota i elegancija nisu bili na cijeni sve dok u 19. stoljeću nisu uzgojili Orlovoga kasača - omiljenog konja aristokracije.
Ruska izreka govori da su konji odraz svojih vlasnika. Ali što to zaista znači? Unatoč neupadljivoj pojavi, snažni su i srčani, pitomi i nimalo zahtjevni. Da su nevjerojatno motivirani, to ne moramo ni spominjati. Vrijedi li to i za ruski narod? Na primjer, što znamo o Jakutima iz tajge ili o Tuvancima s Altaja? Serija nas vodi u najzabačenije krajeve Rusije kako bismo upoznali nevjerojatne muškarce i žene te vidjeli kako žive. Oni će nam pružiti uvid u višestoljetnu povijest koja ih povezuje s njihovim voljenim konjima.
Na put prema šumama sjeverne Rusije krećemo iz kulturnog i političkog centra Moskve. Iz hladnih, jalovih uzvisina Kavkaza odlazimo prema plodnim ravnicama središnje Rusije te nastavljamo dalje na istok, u beskonačne, snijegom prekrivene stepe sibirske tajge usred zime. Odande se okrećemo natrag prema zapadu i ledenom Norveškome moru te na kraju stižemo u Sankt Peterburg - metropolu na obalama Baltičkoga mora. Lutanje ovim jedinstvenim krajolicima pomoći će nam da shvatimo koliko je zapravo blizak odnos između čovjeka, konja i prirode.
Pobliže ćemo se pozabaviti i najnovijim trendovima u uzgoju sportskih konja, kao i stoljetnom simbiozom čovjeka i zvijeri u područjima istočne Rusije koja su pod snažnim azijskim utjecajem.
Na tom ćemo putu rasvijetliti neke od najvažnijih zgoda iz ruske epske povijesti te prikazati uzbudljive i dirljive uvide u to kako Rusi žive danas. Slika predsjednika Putina na konju o ovoj zemlji govori onoliko koliko i priča o jakutskim ponijima kojima su se koristili u najtežim uvjetima i temperaturama daleko ispod nule ili Haute École Aleksandra Nevzorova u Sankt Peterburgu, koji je možda najprogresivniji i najnježniji konjički centar na svijetu.
Dokumentarist Thorolf Lipp otkriva nam tajnu jedinstvene veze između naroda Tuve i Baškirije i njihovih konja. Na putu nailazi na drevne tradicije Skita, Mongola i Turaka kada je riječ o uzgoju konja i konjskim utrkama. Unatoč obilju prirodnih resursa, ljudi u Baškiriji ovise o svojim konjima. Dvije će nam različite civilizacije pokazati pravo značenje timskog rada.

TRAJANJE: 43 min

Fotografije

Konji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji Rusije

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.