SEZONA: 2

EPIZODA: 4

SADRžAJ

Humor je sredstvo koje budi emocije i može promijeniti način na koji promatramo svijet. Zajedno s Ramonom Generom putovat ćemo kroz umjetnost uz pomoć jednog od ključnih djela svjetske književnosti, koje najbolje odražava tu maksimu: Don Quijotea. Taj glasoviti Cervantesov roman otkrit će nam da se u mnogim slučajevima umjetnost služi humorom kako bi objasnila zašto je stvarnost upravo takva kakva jest.
Naše putovanje počinje u La Manchi, zavičaju bistrog viteza. U društvu svog vlastitog Rocinantea, Ramon Gener doći će do otkrića - zajedno sa stanovnicima El Tobosa - da su Sancho i Quijote danas življi nego ikad.
Uz pomoć pisca Eduarda Mendoze, dodatno ćemo potkrijepiti stajalište da je Don Quijote jedna od najboljih knjiga kada je riječ o humoru. Kao veliki štovatelj te knjige, Mendoza će nam otkriti lakoću kojom je Cervantes uspijevao utjeloviti humor, koji je itekako prisutan u umjetnosti i u veličini tih dvaju likova, Don Quijotea i Sancha Panze.
Vidjet ćemo da se humor pojavljuje u mnogo oblika. Duchamp i njegova verzija Mona Lise pokazat će nam da humor može biti učinkovito sredstvo za uklanjanje straha kako bi nas približio umjetnosti, dok su se Magritte i Cristina de Middel služili apsurdnim humorom kako bi razbili kalupe prošlosti. Vidjet ćemo i kako ga je Haydn uspio zamaskirati u svoju glazbu i ironiju pretvoriti u suptilno oružje protiv moćnika.
Na kraju našeg putovanja vratit ćemo se pustolovinama bistrog viteza i tomu kako je uspio ostaviti traga na svakome tko je ikad uzeo taj roman u ruke. Cervantesovo djelo bolje od ijednog drugog utjelovljuje moć humora da izazove nešto više od smijeha. Pustolovine Don Quijotea omogućit će nam da otkrijemo emociju koja nas poziva da propitkujemo i promatramo svijet oko sebe u drukčijem svijetlu.

Fotografije

Ovo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: HumorOvo je umjetnost: Humor

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.