SADRžAJ

Dodela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu izazvala je nezapamćene društvene bure, u književnim, ali još više u političkim krugovima, postavljajući brojna i složena pitanja. Ona će biti u fokusu Kulturnog centra koji će istražiti paradokse ovog slučaja.
Zbog Handkeovih stavova, osporena je njegova zasluga ove nagrade. Da li političke stavove autora treba odvajati od njegovog dela?
Takođe, povodom nagrade je Handke između ostalog izjavio da ga Srbi vole, ali ga ne čitaju. Njegova dela se ne prevode u dovoljnoj meri, dok se pozorišni tekstovi retko izvode. Kako je to moguće objasniti, u kontekstu ovdašnje glorifikacije Handkea?
O tome u emisiji raspravljaju Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj, Drinka Gojković, književni prevodilac i Filip Grbić, književnik.
U emisiji će još biti reči o Festivalu koreografskih minijatura, knjizi "Dostojevski" Štefana Cvajga, premijeri "Ivanova" Andreja Žoldaka u Crnogorskom narodnom pozorištu, izložbi Branka Miliskovića "Attention!Here I am", Grin festu, Festivalu srpskog filma fantastike, kao i o "Mauzoleju nesavršenstva", o kome govore slikar Slavko Krunić i Bil Guld, basista grupe "Faith No More". Jubilej je posvećen desetogodišnjici od Jungove "Crvene knjige", a Fenomen posthumanizmu. Gost Tanke linije je Marko Volf, muzičar i reditelj iz Slovenije.
Gost nedelje je književnik Slobodan Tišma.
Urednik emisije Ana TasićReditelj Ivan Bukvić Montažer Goran Mijić Autori rubrika: Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević, Jelena Videnović, Dragan JovićevićVoditelj Željko Maksimović

Fotografije

Kulturni centarKulturni centarKulturni centarKulturni centar

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Kultura

    image
  • KolibriS

    image
    Emisiju KolibriS pokrenuli smo kako bi predstavili kvalitetne umjetnike i projekte, ali i obradili ključne probleme s kojima se susreću svi koji djeluju u ovom...
  • Pisave

    image
    Oddaja Pisave je oddaja o književnosti, v kateri poglobljeno, hkrati pa poljudno in vizualno sugestivno predstavljamo, kritično ocenjujemo in esejistično...
  • Ritam grada

    image
    Kultura je ukupnost duhovne, moralne, društvene i proizvodne djelatnosti društva, ona je opći proces civilizacije u smislu samouzdizanja i obrazovanja,...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.