Druga strana: Istina i mit o hrvatskom pršutu


SADRžAJ

Statistika pokazuje da je u zadnjih pet godina izvoz hrvatskih pršuta porastao 14 puta! Tvrde da "Ono što se događa u zadnje tri, četiri godine uistinu je spektakularno". Hoće li uskoro Talijani i Španjolci koji proizvode 50% europskih pršuta učiti od nas? A pršut postati perjanica hrvatskog izvoza? Ili ovom nedosanjanom ekonomskom snu ipak nešto nedostaje?
Hrvatska je s četiri vrste pršuta zaštićenih "oznakom EU" u samom vrhu liste, uz bok Italiji i Španjolskoj. Izvrsne su reakcije i s azijskog tržišta. Tvrde da je interes kupaca i distributera obećavajući. Švicarska godišnje uvozi više nego što mi proizvedemo, a navodno postoji i veliki interes Japana. Dolazi do vlasničkog i organizacijskog povezivanja hrvatskih proizvođača. Planiraju se velika ulaganja u proizvodnju, pokreću investicije. Ali postoji i druga strana priče. Hrvati godišnje pojedu milijun pršuta, a proizvedu 2,5 puta manje. Samo za pokrivanje domaćih potreba nedostaje nam 315.000 pari stražnjih svinjskih nogu. Zato je Hrvatska i dalje najveći uvoznik svinja na području EU! Uzgoj one količine sirovina koju smo imali početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća danas je nedostižan san.
Što nam nedostaje da bi uz neupitnu kvalitetu postali i europska velesila u proizvodnji pršuta, govori predsjednik uprave PPK Karlovac Igor Miljak.

Voditelj: Željko Kardum
Urednik: Željko Kardum

Fotografije

Druga strana: Istina i mit o hrvatskom pršutu
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.