SADRŽAJ

Nedavno je u javnosti objavljeno da su predstave "Jami distrikt" Kokana Mladenovića i "Tartif" Igora Vuka Torbice skinute sa repertoara festivala "Teatar u tvrđavi" u Smederevu iz političkih razloga. Povodom toga su se oglasila Udruženja dramskih umetnika Srbije i Vojvodine. U saopštenjima je istaknuto da je neprihvatljiv i necivilizacijski čin cenzure umetničkog dela.
U poslednje vreme nije retko da čujemo da su predstave skinute sa repertoara festivala i pozorišta iz političkih razloga. Ne samo kod nas, već i u regionu, ali i šire. To se dešavalo predstavama Olivera Frljića u Hrvatskoj, Bosni, kao i u Poljskoj.
Kulturni centar istražuje uzroke, okolnosti i posledice zabrana pozorišta. Šta se njima suštinski postiže? Da li su zabrane oblik medijskog spinovanja, koje se koristi kao marketinško sredstvo, sa ili bez predumišljaja?
O ovim pitanjima u emisiji govore Marko Grubić, kompozitor i producent predstave "Jami Distrikt", dr Sunčica Milosavljević, pozorišna rediteljka i dramska pedagoškinja, i pozorišni reditelji Vojislav Arsić i Kokan Mladenović.
U emisiji će još biti reči o radu američkog avangardnog filmskog umetnika Kevina Džeroma koji je boravio u Srbiji, gostovanju predstava "Taksi" i "Malograđani" iz Slovenije i Rusije u Ateljeu 212, festivalu Krokodil, beogradskim koncertima grupe Irie FM, filmu "Roketmen", kao i o emisiji "Putevima putopisaca" koja se priprema u produkciji Radio-televizije Srbije. U rubrici Jubilej obeležavamo sto četrdeset godina od rođenja Alberta Ajnštajna. Gošća Tanke linije je glumica Marta Bereš, dobitnica ovogodišnje Sterijine nagrade za glumu.
Centralni gost emisije je književnik Miljenko Jergović.
Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša BradićOdgovorni urednik redakcije za kulturu i umetnost: Danijela PureševićKreativni direktor: Boris MiljkovićUrednik emisije: Ana TasićReditelj: Ivan Bukvić Montažer: Marko RoksandićAutori rubrika: Marija Nenezić, Ana Tasić, Hristina Vasilijević, Jasmina Mijić, Zorica Kojić, Aleksandar S. Janković, Jelena VidenovićNovinar: Jelena Videnović Voditelj: Željko Maksimović

Fotografije

Kulturni centar

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavi se