SEZONA: 1

EPIZODA: 46

SADRžAJ

Coolturist ekipa ovaj je tjedan istraživala Karlovačku županiju i to malo drugačije nego inače. Ovaj put ekipa Coolturista turističku priču donosi na dva kotača. Predivna priroda, dobre ceste i mnogo povijesno-turističkih zanimljivosti oduševit će svakog motorista ili biciklista, a gost iz Austrije uživao je u vožnji skejtbordom. Provjerite što je posebno u gradu na 4 rijeke i njegovoj okolici te zašto ovo područje postaje pravi biser hrvatskog turizma.
Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom riječnom florom i faunom, a upravo grad Karlovac, kao grad na četiri rijeke - Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra - pravo je mjesto za prezentaciju prirodnog bogatstva naših slatkih voda. Ideja o izgradnji akvarija u Karlovcu nastala je iz želje da tu svoju bogatu prirodnu i kulturnu baštinu pretvore u atrakciju. Svaki grad Karlovačke županije ima jednu svoju rijeku - Ozalj ima Kupu, Duga Resa Mrežnicu, Slunj Koranu, a Ogulin Dobru. Sve četiri rijeke susreću se u Karlovcu. Aquatika svakom posjetitelju pruža jedinstven doživljaj podvodnog svijeta koji se tek naizgled čini dobro poznatim. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji mogu razgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.
Karlovačka županija ima čak 10 starih gradova koji će uživanje u vožnji cestama učiniti još zanimljivijim i posebnijim. Od njih 10, ekipa Coolturista posjetila je dva, a to su Dubovac i Novigrad na Dobri. Stari grad Dubovac najstariji je karlovački spomenik. Naime, još je od 1896. godine u općinskom vlasništvu i otvoren javnosti. Dubovac je ime je dobio po nekadašnjoj hrastovoj (dubovoj) šumi koja ga je okruživala, a prenio ga je na suvremenu gradsku četvrt na karlovačkoj periferiji. Danas je nezaobilazna turistička atrakcija svih onih koji posjećuju sam grad Karlovac. Novigrad na Dobri se pripisuje vremenu oko 14. stoljeća, otkad je u posjedu knezova Frankopana, a u njihovu vlasništvu nalazio se do njihova smaknuća 1671. Svaki budući vlasnik pridonio je na neki način arhitekturi dvorca, a danas njegove fascinantne zidine lako vraćaju svoje posjetitelje u neka davna vremena.
Karlovačke 4 rijeke i predivna priroda cijele županije učinile su ovu vrstu turizma posebno popularnom na ovom području, a posebno je zanimljiv za sve one koji vole malo drugačiju vrstu odmora od hotelskih soba. Potpuni mir i tišina i beskrajno zelenilo uz kristalno čiste rijeke jednostavno oduševljavaju sve zaljubljenike u prirodu i pružaju im potpuno zbližavanje s prirodom. Najčešće se spava u kućicama ili šatorima bez struje, ali uz broj zvijezda iznad vas, struja je na ovim mjestima zadnje što vam treba.
U rujnu 2015. održala se manifestacija 'Iz Jaškova za svijet - štrudla za Guinnessa' tijekom koje je ispečena štrudla od jabuka i grožđa dugačka čak 1.479,38 metara. U ovotjednoj epizodi ekipa Coolturista razgovarala je s jednom od glavnih majstorica te slavne štrudle, tetom Maricom, a gost emisije s njom je istu tu štrudlu i pripremao. Na štrudlu koja je oborila rekord je potrošeno 825 kg brašna, 653 kg jabuka, 260 kg grožđa, 55 litara ulja, 50 kg šećera, 10 kg šećera u prahu (za posipanje), 10 kg cimeta, 20 kg maslaca, 10 kg soli, 5 kg krušnih mrvica, 10 kg vanilin šećera i 480 litara vode. U ovotjednoj emisiji pogledajte kakva je bila atmosfera za vrijeme pripreme rekordne štrudle i koliko je teško to sve bilo pripremiti.

Fotografije

CoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturist

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.