poster

Svijet klasike: Dialogos, Onofri i Concertgebouw

Svijet klasike (2016)

kultura, glazbeni | Hrvatska

SADRžAJ

U emisiji donosimo reportaže s triju koncerata koji su obilježili jesen 2018. na hrvatskoj glazbenoj sceni, a svaki od njih pokriva jedno razdoblje glazbene povijesti. Priču otvara gostovanje naše istaknute muzikologinje i pjevačice Katarine Livljanić, profesorice srednjovjekovne glazbe na pariškoj Sorbonni, i njezina ansambla Dialogos u Dubrovniku 20. listopada 2018. Na otvorenju novog festivala "Mjere duha" izveli su talijanski prepjev starocrkvenog prikazanja legende o Barlaamu i Jozafatu, kristijanizirane inačice priče o Budi, koji se čuva u samostanu Male braće na dubrovačkom Stradunu, u čijoj je crkvi koncert i održan.
Nakon Dubrovnika slijede dvije priče iz Zagreba zabilježene istoga dana, 24. studenoga 2018. Te su subote u jutarnjim terminima za svoj koncert idućeg dana u Hrvatskom glazbenom zavodu, ovdje iznimno u dvorani Leksikografskog zavoda, imali probu Hrvatski barokni ansambl i njihov gost, vrhunski talijanski violinist i majstor za barok Enrico Onofri. On nam je otkrio tajne povijesno osviještenog izvođenja barokne glazbe. Navečer je u ciklusu Lisinski subotom gostovao proslavljeni Kraljevski Concertgebouw orkestar iz Amsterdama, po mišljenju svjetskih kritičara najbolji orkestar na svijetu. Njihova prava veličina odrazila se u velikodušnoj gesti dijeljenja notnih stalaka i pozicije orkestralnog muziciranja s probranim studentima Muzičke akademije u Zagrebu u uvodnoj skladbi na koncertnom programu, Beethovenovoj uvertiri Egmont, op. 84, što je osmislio direktor orkestra Jan Raes, a kao dirigent povezao belgijski maestro Philippe Herreweghe.

Urednik: Jana Haluza

Fotografije

Svijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i ConcertgebouwSvijet klasike: Dialogos, Onofri i Concertgebouw

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Svjetla pozornice

    image
    Emisija iz kulture.
  • Lijepom našom

    image
    Glazbeno putovanje Hrvatskom, na kojem se upoznajemo s tradicijama određenog. U ovoj dugovječnoj emisiji ''Lijepom našom'' zajedno s Brankom Uvodićem istražujemo...
  • 3 in 1

    image
    Rubric that presents three of the best videos of one artist from a Balkan country.
  • Muzikë Zico TV

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.