poster

Zlatna ideja: Vratiti se korenima

Zlatna ideja

informativni | Srbija

SADRžAJ

U epizodi "Vratiti se korenima" serijala Zlatna ideja upoznajemo vas sa ljudima koji su se vratili na svoju dedovinu, na prostoru Kosova i Metohije i započeli poslovanje, ali i sa onima koji su nasledili zanat, obnovili zadruge i učestvovali u kreiranju novih prostora za korišćenje prirodnih resursa.
U opštini Leposavić upoznali smo Stojana Milojevića koji je ceo život sanjao o povratku na svoju dedovinu i sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja. Taj san je ostvario uz pomoć i podršku svoje porodice, supruge i dva sina, kao i rodbine.
Nedaleko od Leposavića nalazi se i "Rajska banja" na 1,2 kilometra severozapadno od Kosovske Mitrovice, na padinama planine Rogozne, gde je izgradnja novog banjsog kompleksa i bazena započeta je 2015.
U selu Sušice kod Hoče proizvodnjom maline bavi se porodica Milenković od 2011. godine, a od 2013. imaju i zasade američke borovnice. Danas sve voće prerađuju za izradu sokova, kompota i slatka.
Rade Utvić obnovio je zemljoradničku zadrugu "Zubin potok" koja je osnovana pre Drugog svetskog rata. Jedan period je bila pripojena Kosovskoj Mitrovici, a nakon toga radi samostalno od 1. januara 1987. godine. Projekat zemljoraničke zadruge "Zubin Potok" proglašen je za jedan od boljih po ocenama Evropske unije.
Nezaobilazna destinacija za odmor leti i zimi jeste Šar-planina. Pored lepe prirode i čistog vazduha tu je i čuveni šarski sir.
Nadica Milosaljević kao diplomirani ekonomista i državni službenik, postala je čuvena i po umeću u proizvodnji šarskog sira.
U ovoj emisiji upoznaćemo i proizvođače sokova od maline Slavišu Pavletovića, ali i medara koji je osmislio ekološke košnice Živorada Petkovića.
Kao dobar posao pokazala se i proizvodnja cveća, koju je razvio Aleksandar Ilić sa svojom porodicom.
Posebnu pažnju zavređuje i Narodna kuhinja koja koja u svom okviru ima i nekoliko farmi, pekara, mlekara i gde privređuje više porodica, ali i zahvaljujući kojoj opstaju mnoga domaćinstva.

Fotografije

Zlatna ideja: Vratiti se korenima

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.