poster

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvode djela Josipa Vrhovskog i Charlesa Gounoda - V.Lisinski, 24.01.2019

Simfonijski orkestar HRT-a

glazbeni | Hrvatska

SADRžAJ

U ciklusu Kanconijer 24. siječnja 2019. Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije izveli su mise J. Vrhovskog i C. Gounoda. Pod ravnanjem Tomislava Fačinija u prvom dijelu koncerta uz soliste sopranisticu Ivanu Lazar i baritona Leona Košavića izvedene su i četiri međimurske pjesme za glas i orkestar Josipa Vrhovskog (1902. - 1983.), u sugestivnoj i proživljenoj orkestraciji Tomislava Fačinija čime se iskazao kao pravi glazbeni nasljednik svog djeda.
Vrhovski se ubraja među skladatelje tzv. novonacionalnog smjera, važnog razdoblja za hrvatsku glazbu između dvaju svjetskih ratova u kojemu je naglasak bio na folkloru kao polazištu umjetničkog stvaralaštva. Štoviše, elemente nacionalnog stila, prije svega rodnog Međimurja, Vrhovski je među prvima unio u crkvenu glazbu. Svoju Hrvatsku misu u h - molu za zbor, orgulje i orkestar napisao je u jeku cecilijanskog pokreta u Hrvatskoj.
U drugom dijelu koncerta Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a na pozornici se pridružio slovenski Komorni zbor Ave, a dvama našim solistima mladi kineski tenor, koji djeluje u Francuskoj, Yu Shao te su izveli egzotičnu Messe solennelle de sainte Cécile (Svečanu misu u čast sv. Cecilije), za soliste, zbor i orkestar Charlesa Gounoda.

Urednik: Marija Ramljak

Fotografije

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvode djela Josipa Vrhovskog i Charlesa Gounoda - V.Lisinski, 24.01.2019

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.