poster

Sindrom Halla: Teror zaborava

Sindrom Halla (2019)

dokumentarni | Hrvatska
Redatelj: Mladen Juran

Ocjena korisnika: 10/10

EPIZODA: 1

SADRžAJ

U povodu 100. obljetnice prvog hrvatskog igranog filma "Brcko u Zagrebu", snimljenog 1917., scenarist i redatelj Mladen Juran pripremio je dokumentarno-igranu seriju "Sindrom Halla", nazvanu prema prvom hrvatskom profesionalnom filmskom snimatelju Josipu Halli. Serija je posvećenu počecima profesionalne kinematografije u Hrvatskoj i filmovima koji su, na žalost, ili nepovratno izgubljeni ili sačuvani samo u fragmentima.
Serija kreće tragom kratkih igranih filmova, kao i niza izgubljenih profesionalnih igranih filmova sa samih početaka hrvatske kinematografije. Ti su filmovi svjedoci stupnja civilizacije na kojem smo bili na početku prošlog stoljeća, a čiju vrijednost danas ne posjedujemo i ne poznajemo!
Autorski kolaž oživljava izgubljene priče, strukturu filmskog izraza, izbor rodova i žanrova, u interpretaciji suvremenih glumačkih zvijezda kao što su Relja Bašić, Ena Begović, Alan Liverić, Božidar Orešković, Željko Vukmirica, Boris Svrtan, Nina Erak, Rade Šerbedžija, Darko Rundek, kao i zvijezda nijemog filma, nekada izuzetno popularnih imena kao što su Arnošt Grund, Aca Binički, Irma Polak, Ivo Badalić, Milada Tana, Ignjac Borštnik.
Relja Bašić, poznati "gospon Fulir", u ovoj seriji El Pi, odnosno Lujo Pipić, sanja filmove na tragu prvih nestalih ili izgubljenih hrvatskih igranih filmova, koje je uglavnom snimio Josip Halla (Matija Gubec, Grička vještica, Vragoljanka, Dvije sirotice, Mokra pustolovina, Dama sa crnom krinkom, Brišem i sudim, Strast za pustolovinama).
Redatelj Mladen Juran (Transatlantic, Potonulo groblje, Trideset konja) uz pomoć multimedijskog umjetnika, sina Igora Jurana, prihvatio se inovativnog postupka - igranog omnibus kolaža s dokumentarnim elementima ili, kako autor opisuje seriju: "Fact fiction tragikomedija s pjevanjem autentičnih utemeljitelja zagrebačkog filma i cabareta, fikcija utemeljena na povijesnim činjenicama i ostacima ostataka začetka hrvatske profesionalne kinematografije - rođene da umre".
Epizode nose naslove: 1. TEROR ZABORAVA, 2. NA HALLINOM TRAGU - DO ISKONA I DALJE i 3. FENIKS NEMA JEZIK.
Serija je snimljena u produkciji Adriatic Art Media filma, u koprodukciji s Inter filmom i HRT-om te u suradnji s Državnim arhivom - Hrvatskom kinotekom, Gradom Zagrebom, Formula filmom, Croatia filmom i MH filmom, Pariz.
Hrvatska filmska ikona Relja Bašić kao El Pi - Lujo Pipić vođen je faustovskom idejom da vrati mladost, polazeći od činjenice da za gledatelja svaki film ("vražji izum") predstavlja - sada. El Pi sanja "long play" filmove u tradiciji prvih hrvatskih igranih filmova, nestalih i prepuštenih teroru zaborava, koje je snimio prvi hrvatski profesionalni snimatelj Josip Halla, čije je ime također nestalo u indoktriniranoj tišini 20. stoljeća. Halla je na posao u laboratorij dolazio neobvezno, bez ugovora, sve do 1960., teško je preživljavao, a pokopan je na Miroševcu, u javnoj kosturnici.
U svjetskim i lokalnim arhivima i kinotekama nema traga Hallinim filmovima. Na Googleu nigdje Halline slike. O njemu vrlo šturo, riječ, dvije. Tek na engleskom: Josip Halla je u Americi 1925. godine patentirao dva izuma za projekciju i razvijanje filma iz 1903. godine! Poput ptice Feniks, preživjela je jedna jedina minuta jednog igranog filma iz niza nestalih.
U ovoj epizodi: glasoviti saborski "vritnjak" uvodna je filmska priča VUDRIL BANA Z NOGOM VRIT, s rasnim komičarom Željkom Vukmiricom! Slijedi horor s nezaboravnim Mladenom Crnobrnjom ZVONCE ZA MRTVACE, alat za zamrle iz doba kada je gradske bokce i sirotinju pokapao Stjepan Čohaš, zvani Pilko (kajkavska verzija latinske riječi vespilo, odnosno grobar). U potrazi za nestalim nijemim klasicima trag vodi do prvog hrvatskog igranog filma NAPAD NA NARODNU BANKU U RIJECI, 1909. GODINE (prema stvarnom događaju) i remakea s Alenom Liverićem u ulozi uhićenog ruskog kriminalca.
Direktor fotografije, montažer, vizualna i tonska obrada i efekti: Igor Juran
Izbor arhivske glazbe: Mladen Juran

Scenarist:

Fotografije

Sindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaboravaSindrom Halla: Teror zaborava

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Tamo daleko

    image
    Serijal putopisno-dokumentarnih emisija "Tamo daleko" počeo je s emitovanjem u oktobru 2011. godine, i prva je emisija u okruženju koja se bavi dijasporom....
  • Trgovci automobilima (2003)

    image
    Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
  • Kajkavci

    image
    "Kajkavci" je popularni program koji slavi kulturu, tradiciju i način života kajkavskog govornog područja Hrvatske.
  • Welcome to the Balkans

    image
    "Welcome to the Balkans" putopisna je emisija Meksikanca Karlosa Franka koji od 2015. godine živi u Srbiji. U emisiji se gledaocima prikazuju lepote Srbije i uči...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.