SADRžAJ

Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7.12.1941., kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio je američki bojni brod Utah. Pogođen s dva torpeda, naglo se počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika Petra Tomicha, spriječila eksploziju kotlova i veće žrtve među posadom. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država. I koliko god bio uzbudljiv život i smrt ovog hrvatskog iseljenikam, toliko je bila uzbudljiva i potraga za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini. Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tonića na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenim 2006. pred Splitom.

Fotografije

Heroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljajuHeroji se ne zaboravljaju

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.