SEZONA: 1

EPIZODA: 29

SADRžAJ

Šetnju Gorskim kotarom počinjemo u Nacionalnom parku Risnjak, koji u svoja 64 četvorna kilometra skriva nevjerojatnu prirodu i brojna uzbuđenja za ljubitelje adrenalina. I ne samo to, upravo ovdje žive sve tri velike europske zvijeri - medvjed, vuk i ris! Još 1953. godine ovo je područje, zbog nevjerojatne ljepote i brojnih prirodnih fenomena, proglašeno nacionalnim parkom. Risnjak je, prema jednoj od predaja, ime dobio upravo po risu, životinji čija je priča na ovom području pomalo i tragična. Ipak, divlje životinje nisu jedini adut Risnjaka - priroda ovdje blista u svom najljepšem sjaju, u obliku šuma, travnjaka i kamenjara, a to su prepoznali i organizatori Risnjak Traila, utrke koja već sedam godina povezuje najljepše predjele nacionalnog parka.
U glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već gotovo cijelo stoljeće radi - Popovićev mlin! Njegovim uslugama svojedobno su se koristili stanovnici čitavog Gorskog kotara, a danas ga obilaze turisti, diveći se pritom činjenici da su svi stari uređaji sačuvani u izvornom obliku. Nadia Beljan je vlasnica električnog mlina iz 1924. godine, koji osim turističkog potencijala u sebi skriva pravu priču o opstanku i hrabrosti. Nekad je proizvodio brašno, a danas posjetitelje, i to prvenstveno one najmlađe, educira o jednom davnom načinu života!
Vrbovsko je gradić u Gorskom kotaru u čijoj se neposrednoj blizini nalazi jedan od najspektakularnijih kanjona Lijepe naše. Ime mu je Kamačnik, a u knjizi "Planine Hrvatske" autor Željko Poljak nazvao ga je "sutjeskom pune divlje romantike"! Iako ga stanovnici Vrbovskog odavno poznaju kao pravu turističku senzaciju, kanjon Kamačnik tek čeka svojih pet minuta slave. Zahvaljujući prekrasnoj prirodi, ali i sredstvima koja se u njega trenutno ulažu, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić uvjerava nas - to će se skoro i dogoditi!
Uz Kamačnik, ima Vrbovsko još jedan turistički adut, a ime mu je - Bundevijada! Inspiracija i glavna tema je, naravno, bundeva, ali više od stotinu izlagača nije stalo samo na tome, pa su od ove jesenske manifestacije učinili pravu izložbu autohtone hrane i običaja Gorskog kotara. Biranje najbolje bundeve ili najljepšeg štanda manifestaciju čini uzbudljivijom, ali od pobjede ovdje su puno važnije dobra energija te promocija bogate goranske trpeze u kojoj doista ima ponešto za - svačiji ukus!

Fotografije

CoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturist

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Info-intox

    image
  • Vesti

    image
    Otkrivamo kako se menjaju Srbija i svet. Pričamo o temama koje nas sve zanimaju. Osnovni zadatak naše Informativne redakcije jeste brzo, kvalitetno, pošteno i...
  • TG5

    image
  • Fokus TVCG

    image
    U fokusu emisije "Fokus" je informisanje gledalaca o najvažnijim i najaktuelnijim temama koje se tiču međunarodne politike.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.