SEZONA: 2

EPIZODA: 2

SADRžAJ

Profil za gume koji se sam obnavlja. Kamionske gume s dužim vijekom trajanja, nižom potrošnjom goriva i manjom emisijom ugljikovog dioksida. Agnes Poulbot i pokojni Jacques Barraud, finalisti Nagrade za europskog izumitelja 2018. u kategoriji industrijskog izuma.
Francuska matematičarka i 3D dizajnerica Agnes Poulbot koja radi kod proizvođača guma Michelin razvila je novi tip gume za teška vozila koji se "sam obnavlja" kako se guma troši, osiguravajući tako konstantnu kvalitetu i prianjanje za površinu tijekom cijelog vijeka trajanja gume. Inovativni 3D dizajn ne produljuje samo rok trajanja nego i znatno smanjuje potrošnju goriva i emisiju ugljikovog dioksida omogućavajući takvim gumama da voze bolje i dulje od običnih guma.
Poulbot je došla da ideju kad su joj iz jedne autoprijevozničke tvrtke, inače Michelinovog klijenta, rekli da su im rabljene gume bolje od novih po otporu prilikom kotrljanja. Poulbot je shvatila da su tipične nove gume zbog svojih dubokih utora sklonije deformaciji, što povećava otpor pri kotrljanju, potrošnju goriva i trošenje gume. No kako se guma troši, utori postaju sve plići i profil se manje deformira, što poboljšava svojstva gume pri kraju roka trajanja. Zato se sjetila da pokuša napraviti gumu s plitkim utorima u nekoliko slojeva umjesto gume s jednim dubokim utorom. I to je bio njezin izum!

Fotografije

Nagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumiteljaNagrada za europskog izumitelja

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.