poster

Putovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugovi

Reisen in ferne Welten (1996)

dokumentarni | Njemačka

SEZONA: 4

EPIZODA: 17

SADRžAJ

Zanzibar znači "Otok crnih". To koraljnim grebenima okruženo otočje s glavnim otocima Unguja i Pemba stoljećima je bilo jedno od najvećih tržišta robova u svijetu. Većinski dio današnjeg stanovništva čine potomci nekadašnjih afričkih robova. Doduše, 97 posto su muslimani, ali tragovi prvotnih prirodnih religija ovdje su još i danas prisutni. Zanzibar od 19. stoljeća slovi kao najveći proizvođač klinčića. Otočje su prvo željeli Arapi, zatim Portugalci pa Nijemci i Britanci. Njihova ostavština još je i danas vidljiva. Primjerice, ona omanskog sultana koji je zbog važnosti trgovine začinima i robovima za državni proračun sjedište vlade iz Maskata preselio na Zanzibar. Potkraj 19. stoljeća Zanzibar dospijeva pod britanski protektorat. U to se doba odigrala priča Emily Ruete zvane Salme, princeze Omana i Zanzibara. Nju se smatra najslavnijom bivšom stanovnicom Zanzibara. Palača iz koje je princeza pobjegla kako bi se u Hamburgu udala za njemačkog trgovca turistička je atrakcija. Tek nakon što se 1963. oslobodio britanske kolonijalne uprave, Zanzibar je postao državni teritorij Tanzanije.

Fotografije

Putovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugoviPutovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugovi

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.