SADRžAJ

Ponovo na malim ekranima nove epizode Dosijea koje će vas osvojiti verodostojnim, filmskim rekonstrukcijama priča koje su potresale Srbiju i svet.
U novoj sezoni, ekipa Dosijea na čelu sa autorom emisije Mašanom Lekićem, ekranizuje nastavak priče o ratu između porodica Luke Bojovića i Slobodana i Branislava Šaranovića, bavi se misterioznim ubistvom devojčice iz Priboja, a publika Prve videće i kako je delovao jak ogranak srpske emigracije u Americi 60-ih i 70-ih godina, kao i kako je vrhunski kompjuterski programer pljačkao banke po Beogradu.
Pored toga, biće prikazane priče o silovanju i jezivom ubistvu devojke iz Jagodine i svirepom vršnjačkom ubistvu u Nišu.
Pored ovih, u novom serijalu će se naći i niz drugih zanimljivih epizoda vezaniih za aktuelne događaje.
Vredno smo pripremali nove epizode koje će obilovati zanimljivim pričama, od mafijaških obračuna do priča o lukavim prevarantima i lopovima, kao i jezivim ubistvima, od kojih su neka još uvek obavijena velom tajni. Uporedo sa Dosijeom radimo i na novim epizodama emisije Na mestu zločina, koja se emituje svakog ponedeljka u 23h na Prvoj, a spremamo i novu sezonu emisije Iza rešetaka, kaže Mašan Lekić, autor ove dokumentarne emisije.
"Pre tri godine smo radili priču o beogradskim klanovima. Kao nastavak te priče, pre dve godine smo imali serijal o zemunskom klanu, koji je na neki način i vladao državom. Zatim, posle ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića, dogodila se akcija „Sablja, kada je država bila ubeđena da je time smanjila kriminal u Srbiji. Ubrzo posle toga usledila je serija krvavih likvidacija, čija ubistva su bila klasičan potpis zemunskog klana, koji tada navodno više nije postojao. Iza tih radnji stajao je Luka Bojović. Naša nova priča je upravo o njemu, momku koji je dugo bio poznat samo kao sin Vuka Bojovića. Međutim, Luka je bio blizak Arkanu i bio u sastavu Srpske dobrovoljačke garde, koji je 90. pucao na žestokog momka Mihajla Divca. Policija je 2007. uprla prst u njega, kao krivca svih tih osveta zemunskog klana. On se danas nalazi u Španiji, gde odslužuje zatvorsku kaznu".
Pored slučaja Luke Bojovića, Mašan najavljuje i druge priče iz crne hronike koje će takođe obrađivati:
"Svi se sećamo čuvene serije ubistava taksista koja se desila na ulicama Beograda. Uradili smo rekonstrukciju događaja po uzoru na film "Halo taksi. Zna se da, kada neko napadne taksistu, sve njegove kolege u tom trenutku izbacuju svoje klijente iz kola i automatski kreću u poteru za ubicama, naravno naoružani.Takođe, obradićemo i priču o Srbinu Toniju Musulinu koji živi u Francuskoj, čija je pljačka proglašena za jednu od tri najveće afere koje su se desile na tim prostorima. Da podsetimo, Toni je bio vozač transporta novca, kada je iskoristio da ukrade 11.6 miliona evra. I dan-danas policija nije pronašla preostala dva miliona, a Toni je već uveliko odslužio kaznu i trenutno se nalazi na slobodi.Istražićemo i priču o košarkašu Partizana Harisu Brkiću, čije ubistvo na parkingu Hale Pionir i dalje nije razrešeno".
U sezoni koja je za nama Mašan je rekonstruisao masakr koji je Siniša Zlatić počinio u Žitištu, kada je ubio petoro ljudi, a 22 ranio u lokalnom kafeu "Makijato". Takođe, bavio se i zanimljivim pričama iz prošlosti - obradio je aferu koja je potresla Francusku, a glavni akteri su bili su ni manje ni više nego Srbi. Stevica Marković i njegovi prijatelji Uroš Milićević i Miloš Miloševic rešili su da ulogu momaka sa beogradskog asfalta zamene luksuzom koji ih je nažalost koštao života.
O tome koliko napora iziskuju pripreme dokumentarnog programa koji po kvalitetu realizacije stoji rame uz rame sa svetskim formatima ovog tipa, Lekić objašnjava: Radimo veoma studiozno, izbor priče i pažljiva priprema je ključna. Odmah po završetku prethodne sezone smo krenuli u pripremu nove, nema predaha niti pauze. Krenuli smo sa istraživanjem novih priča, na kojima smo radili detaljno I gotovo danonoćno. Prikupili smo nekoliko desetina izjava svedoka, policajaca, rodbine, prijatelja, poznanika na ovim slučajeva što nije bilo nimalo lako.
U sezoni 2014/15 autor Mašan Lekić bavio se pričama o serijskim ubicama na našim prostorima.
Zločinci za koje smo mislili da se pojavlju samo u filmovima, sejali su smrt po Srbiji i regionu. U nekoliko epizoda govorilo se o ubicama koje su izvršili jezive zločine na ovim podnebljima i uterivale građanima strah u kosti. Lekić nam je otkrio užasne detalje o ubici Trobecu, zatim Niškom Džeku Trboseku, o organizovanim ubilačkim grupama koje su ubijale širom Srbije i o serijskim ubicama koje su stigle i do Makedonije.Mašan Lekić za PRVA.RS: „Nasilnici i žrtve su svuda oko nas!
Autor dokumentarne emisije Mašan Lekić otvara policijske dosijee otkrivajući pozadinu kriminala.
Srpski "Fox crime" rekonstruiše zločine koji se odvijaju pred našim očima. Ubistva, pljačke, otmice, trgovina ljudima...naći će se u fokusu kriminalističkih priča.
Epizoda „Crnje od crne hronike" dobila je specijalno priznanje žirija međunarodnog festivala „Detektiv fest"! Autor i voditelj: Mašan Lekić

Fotografije

DosijeDosijeDosije

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.