Crna Gora - Srbija, od Podgoričke skupštine do Stadiona pod Goricom: Oko magazin


SADRžAJ

Da li je fudbal nastavak politike drugim sredstvima?
Neki plaču kad se intonira himna njihove zemlje iz ljubavi. A u Crnoj Gori će plakati ako ne ustanu na izvođenje himne, jer će platiti kaznu i do dve hiljade evra. To je ovih dana šaljivo zapisao književnik Đuro Radosavović. Sve se dešava pred fudbalsku utakmicu Crne Gore i Srbije u Podgorici.
Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da će svako ko ne ustane na intoniranje državne himne biti kažnjen i da vlada najavljenim izmenama i dopunama zakona štiti državne simbole, kao što to čine sve druge zemlje u regionu.
Letos je mnogo drame izazvala izjava patrijarha srpskog Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori kao u vreme NDH, a položaj SPC-a kao u vreme osmanlija. Nedavno se pojavila i informacija da je nekim ličnostima iz Srbije navodno zabranjen ulazak u Crnu Goru.
Ovih dana govori se i o "nesrećnoj 1918. godini", a Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića razmatra rezoluciju kojom bi se poništila odluka Podgoričke skupštine o prisajedinjenju sa Srbijom posle Prvog svetskog rata. Istraživali smo kako je jedna fudbalska utakmica postala nastavak politike drugim sredstvima.
U Oko magazinu pogledajte intervju sa Jorgosom Kumucakosom, šefom diplomatije grčke vlade u senci i mogućem ministru spoljnih poslova ukoliko Nova demokratija dođe na vlast posle izbora iduće godine.
Pogledajte i priču o damama koje sviraju harmoniku i ima li naslednicu čuvena Radojka Živković.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.